Hlavní obsah

Cahin-caha z Francie krášlí naše sny

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do neděle mají Pražané jedinečnou možnost obdivovat v rozměrném stanu mezi Hanavským pavilónem a Kramářovou vilou v Letenských sadech "nový cirkus" z Francie, soubor Daniela Gulka Cahin-caha a jeho performanci Grimm. Na středeční českou premiéru v rámci projektu Letní Letná se sjeli fajnšmekři ze širého okolí.

Foto: Foto archiv Jitky Šuranské

Energická zpěvačka a houslistka Jitka Šuranská vystoupí ve Vsetíně sólo

Článek

Výmluvné je jedno z hesel francouzského souboru: "Naše sny nás omezují!" rozvíjí transparent v bláznivém běhu na cestě k moci pan král v pohádkových variacích na motivy díla bratří Grimmů, autor a režisér Daniel Gulko, spoluhříšník Ctibora Turby, obdivovatel i kritik českých proměn, host kolínského Mimoriálu, hradeckého Divadla evropských regionů nebo Divadla Alfred ve dvoře.

Soubor zvládl většinu dialogů pro české turné v obdivuhodně krátkém čase v jazyce adresáta. Jeho kompanie se rozhodla nenechat se omezovat vládci a sny uvádí do života. Zakleté princezny, divé čarodějnice, černokněžníci, princové, skřetové, sněhurky i trpaslíci, to všechno se míhá pod šapitó v bláznivém reji naplněném geniálními gagy a kouzlením.

Lidé a věci v oblacích

Divák pozná, že sedmimílové boty nejsou jen výplodem fantazie, že lidé i pohádkové postavy se mohou vznášet v oblacích, i když se často ztrácejí v bludištích a jen tak tak dokážou uhnout nemilosrdnému kyvadlu času. V úžasu se spolu s aktéry můžeme vydat na nanejvýš imaginativní, téměř dvouhodinovou cestu z úvodního panoptika pohádkových figurín až k branám vesmírných dálav neznámých světů a bytostí.

Stačí přimhouřit oči a sny jsou živé. Když je pootevřeme, mění se pohádka v obdiv akrobatické, žonglérské, pohybové, taneční, klaunské, pantomimické i herecké zralosti novocirkusácké skupiny francouzského Kanaďana tvořícího už deset let v Paříži, Marseille a širém okolí.

Nechybí proměna havrana v princeznu - docela bez závoje, balancování na provazech vysoko v kopuli, akrobacie a burcující sólo se sadou bubnů-kotlů, žonglování s vaječnými žloutky na nahém těle...

Po pražské sérii končící 5. září vystoupí Cahin-caha 11. září na Mimoriálu v Kolíně. Ve dnech 16. a 17. září se stane ozdobou mezinárodního festivalu Divadlo Plzeň.

Cahin-caha, Francie - Daniel Gulko: Grimm. Režie autor. Česká premiéra 1. září 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám