Hlavní obsah

Bývalá restaurace Expo 58 otevřela na víkend své dveře

Bývalá restaurace Expo 58, považovaná za jednu z nejkrásnějších českých staveb druhé poloviny minulého století, otevřela v sobotu své dveře veřejnosti. Lidé mohou tento víkend navštívit budovu, která tvořila spolu s výstavním pavilonem československou expozici, která v roce 1958 v Bruselu získala nejvyšší ocenění - Zlatou hvězdu.

Článek

Do Expa 58, kde dnes sídlí reklamní agentura, přišlo během prvních čtyř hodin asi 160 návštěvníků. "Chodí i pamětníci, lidé, kteří tady měli třeba uspořádanou svatbu a vzpomínají," řekla ČTK Dana Pořízová z agentury Euro RSCG, která je současným nájemcem.

Lidem jsou otevřena všechna podlaží budovy. V suterénu, kde dříve bývala kuchyně, je nyní kreativní oddělení. Zaměstnanci agentury tu pracují u šedých stolů s černými židlemi v kanceláři typu open space, nad hlavami mají skleněnou střechou. V přízemí jsou další kanceláře, před lety tu ale lidé sedávali v Plzeňské restauraci. O patro výše pak navštěvovali dražší Francouzskou restauraci, dnes tam sídlí PR oddělení. Na terase si pak návštěvníci při občerstvení s výhledem na Prahu mohou poslechnout retro hudbu.

"Snažili jsme se uchovat co nejvíce věcí, ale samozřejmě budova je přestavěna na kanceláře, sídlí tu reklamní agentura, tudíž je to samozřejmě uzpůsobeno užitnosti jako takové a interiéry jsou i vybaveny moderním designem," vysvětlila Pořízová. Mezi původní prvky patří například centrální schodiště se stěnami obloženými mozaikou. Návštěvníky ale zaujaly i moderní prvky, jako jsou barevné pohovky a křesla.

:. Design výrobků 60. tet ještě není minulostí. Poznáváte tato "křesla"?

Pro veřejnost je budova otevřena tento víkend vždy od 10:00 do 18:00. Další příležitost budou mít 21. a 22. června. Dny otevřených dveří plánuje agentura i do budoucna. "Snažíme se každoročně zpřístupnit budovu veřejnosti, toto je výjimečná událost, protože je 50. výročí Expa 58," dodala Pořízová.

V odpoledních hodinách je vždy pro zájemce připravena komentovaná prohlídka historika Josefa Vomáčky, která zahrnuje prezentace s dobovými fotografiemi, prohlídku agentury i třicetiminutový film z Expa před 50 lety. Životnímu stylu první poloviny 60. let a československé účasti na světové výstavě Expo 58 v Bruselu se věnuje také výstava Bruselský sen, kterou mohou návštěvníci vidět v Městské knihovně do 21. září. Poté se přesune do Moravské galerie v Brně.

Restaurace i pavilon byly po výstavě, kde československá expozice získala kromě nejvyšší ceny i dalších 13 cen, přemístěny do Prahy. Hlavní cenou porota ocenila použití nové techniky ocelové kostry konstrukce v kombinaci skla s umělými hmotami, líbil se také interiér s originálním nábytkem i uměleckými díly. Pavilon, který dostal místo na holešovickém výstavišti, v roce 1991 vyhořel a poté byl zbourán.
Objekt autorů Františka Cubra, Josefa Hrubého a Zdeňka Pokorného v Letenských sadech byl v 90. letech vydražen v privatizaci a poté několikrát změnil majitele, čas v něm také přebývali bezdomovci. Současný vlastník, společnost A.I.V., restauraci získal v roce 1997. Od roku 2001 slouží jako sídlo reklamní agentury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám