Hlavní obsah

Bush dostal Zlatou malinu za nejhorší herecký výkon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Americký prezident George Bush a hollywoodská hvězda Halle Berryová se letos podělili o Zlatou malinu za nejhorší herecký výkon na filmovém plátně v uplynulém roce. Bush v klání o tuto recesistickou anticenu, kterou získal za své vystoupení v dokumentu Michaela Moorea Fahrenheit 9/11, porazil herce Colina Farrella či Vina Diesela.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Berryová, která patří k největším krasavicím stříbrného plátna a v roce 2002 získala jako nejlepší herečka filmového Oscara, tentokrát jednoznačně šlápla vedle, když přijala hlavní roli ve filmu Kočičí žena. Ten nasbíral hned čtyři maliny - za nejhorší kameru, režii, scénář i nejhorší herecký výkon pro Berryovou. Tato černošská herečka se však ukázala jako skutečná osobnost, neboť si pro "ocenění" sama přišla, a to s Oscarem za rok 2002 v ruce.

Za uznalého potlesku a pískotu obecenstva pak při převzetí Zlaté maliny ironicky prohlásila: "Tohle mi nikdo nemůže vzít, je na tom moje jméno!" V duchu oscarovských ceremonií poté předvedla hereckou kreaci v podobě děkovného projevu, jemuž nechyběly ani "slzy dojetí". Poděkovala všem, kdo ji zatáhl do Kočičí ženy, tedy do filmu, který, jak řekla, ji stáhl z nejvyšší příčky její profese až na samé dno.

"Děkuji Warner Brothers, že mě obsadil do téhle sr...," prohlásila bez servítků. Z "vděčnosti" také vytáhla na podium svého agenta a před všemi mu poradila, aby si příště nejdřív přečetl scénář. Nakonec se podělila o moudro, které jí vtloukala do hlavy její matka: kdo chce vyhrávat, musí se nejprve naučit prohrávat.

Čtyři maliny pro Fahrenheit 9/11

Čtyři nepopulární ceny ovšem dostal také protibushovský dokument Fahrenheit 9/11 - kromě Bushe v něm byl "oceněn" i jeho ministr obrany Donald Rumsfeld za nejhorší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a v téže ženské kategorii zpěvačka Britney Spearsová za několikavteřinový záběr, během něhož žvýká žvýkačku a poté pronese, že by všichni měli podporovat všechna prezidentova rozhodnutí.

Bush krom ceny za nejhorší herecký výkon v hlavní roli dostal také "antioscara" jako člen nejhorší herecké dvojice - míněno buď spolu s jeho tehdejší poradkyní pro otázky národní bezpečnosti Condoleezzou Riceovou, anebo spolu s knihou Moje kozička (My Pet Goat), kterou četl školákům ráno 11, září 2001 a v jejíž četbě pokračoval i poté, co dostal první zprávy o teroristickém útoku na New York a Washington.

Zlaté maliny za nejhorší filmy uděluje stejnojmenná nadace už čtvrt století v předvečer vyhlášení slavných Oscarů jako jejich humorný protipól. Do činnosti nadace, jež má spíš zábavný nádech, je zapojeno téměř 700 členů, kteří o udělení ceny rozhodují korespondenčně. Jelikož letošní rok byl jubilejním 25. ročníkem udělování malin, vyhlásila nadace hned několik speciálních cen: snímek From Justin to Kelly byl vyhlášen nejhorším muzikálem za posledních 25 let, film Gigli dvojice Ben Afleck a Jennifer Lopezová se stal nejhorší komedií uplynulého čtvrtstoletí a sci-fi Bojiště Země nejhorším dramatem.

Ceny se dočkal také kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, který byl vyhlášen největším malinovým propadákem - přestože byl už osmkrát nominován, ještě ani jednou pozlacenou malinu nevyhrál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám