Hlavní obsah

Britská soulová hvězda Joss Stone přijíždí do Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Britská zpěvačka Jocelyn Eve Stokerová, která si říká Joss Stone, patří k elitě mladé neo-soulové generace. Svůj první koncert v pražském Lucerna Music Baru ohlásila na 23. července.

Foto: ČTK

Joss Stone

Článek

Joss představuje unikátní souhru hlasu, vkusu a sex-appealu. Střídá svůj mírně chraptivý „šepot“ s řezavými výškami a všem písním dodává autentický bluesový feeling. Za svůj největší vzor považuje Arethu Franklinovou. Dodnes se do značné míry drží retro zvuku, byť to někdy lehce oživuje modernějšími prostředky. Její desky připomínají tvorbu starých kultovních amerických labelů – jednou je to více Stax a Chess, jindy zase Motown.

Právě coververzemi Arethy Franklinové na sebe upozornila už ve třinácti a v šestnácti letech měla vydanou překvapivě dospělou desku The Soul Sessions. Výborný ohlas mezi kritikou i širokou veřejností měly i další desky. Třeba Mind Body & Soul si vysloužilo tři nominace na Grammy a další album Introducing Joss Stone, kde hostovali Raphael Saadiq, Lauryn Hillová a rapper Common, znamenalo ještě větší průlom v Americe.

Následovala alba Colour Me Free, LP1 a The Soul Sessions Volume 2, kde upozornila na u nás méně známé skladby britských a amerických umělců, kteří hrávali funk, soul a blues před čtyřiceti, padesáti lety (Labi Siffre, Ronald Dunbar, Linda Lewis nebo Eddie Floyd).

Během své krátké, ale pěkně našlápnuté kariéry mladá zpěvačka spolupracovala se soulovými, rockovými a reggae legendami, jako jsou Jeff Beck, James Brown, Mavis Staplesová, Mick Jagger, Damian Marley, Dave Stewart a další.

Vstupenky za 740 korun + poplatky jsou v prodeji v síti Ticketpro a Ticketportal, na místě budou za 900 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám