Hlavní obsah

Blue Effect připomene legendární Novou syntézu

Novinky, Stanislav Dvořák

Jedna z nejvýznamnějších českých skupin Blue Effect připomene 15. března v Lucerna Music Baru alba ze sedmdesátých let nazvaná Nová syntéza společně s chrudimským KYX Orchestra.

Foto: LMB

Blue Effect a KYX Orchestra

Článek

Experimentální Nová syntéza propojila rockovou sestavu s bigbandem. První polovinu nahráli Blue Effect v roce 1971 jen instrumentálně, druhá z roku 1974 už měla i texty od Pavla Vrby a Eduarda Pergnera.

Po více než čtyřiceti letech se Blue Effect k deskám vracejí. „Aktivita vlastně vzešla od členů KYX Orchestra. Přišli za mnou s tím, jestli bych jim Novou syntézu povolil hrát. Vzápětí jsme se spojili s Českým rozhlasem a zjistili jsme, že v jeho archivu jsou původní partitury tak, jak je napsal Kamil Hála, šéf Jazzového orchestru Československého rozhlasu, se kterým jsme původní verze na alba natočili,“ řekl Radim Hladík.

„Vůbec nezestárly a pořád fungují. V roce 2014 jsme výběr z Nových syntéz zahráli na festivalu Rock for People společně s Orchestrem Gustava Broma. S ním je to ale produkčně složité, protože je velice zaneprázdněn, a tak jsme se rozhodli navrhnout KYX Orchestra, že program z Nových syntéz připravíme společně. Ukázalo se, že to byl dobrý tah, protože KYX Orchestra ty skladby hrají s ohromnou chutí,“ dodal.

Na pražský koncert chystají výběr z obou alb a party Leška Semelky zazpívá Iva Marešová.  Pokud bude o tento speciální program zájem, koncert určitě nebude poslední, naznačil Hladík.

Vstupenky v předprodeji jsou za 280 Kč + poplatky. Předprodej běží v pokladně Lucerna Music Baru a v předprodejních sítích GoOut.cz, Ticketpro, Ticketportal a Eventim. Na místě 350 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám