Hlavní obsah

Bee Gees ztělesňují historii popu

ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI, PRAHA

Smrt člena Bee Gees Maurice Gibba v neděli na ránem zasáhla všechny jeho fanoušky, kteří po celou neděli nosili květiny k nemocnici Mount Sinai v Miami a zaplnili svými kondolencemi internetové stránky věnované sourozeneckému triu.

Foto: Vojta Florian

Slavnosti jablek se konají již poosmé

Článek

Ve věku 53 let zemřel v neděli v noci ve tři čtvrtě na jednu člen Bee Gees Maurice Gibb. V miamské nemocnici Mount Sinai, kde byl hospitalizován kvůli neprůchodnosti střev, dostal infarkt. Rodina viní nemocnici, že jeho smrt zavinila, protože zvolila nevhodný léčebný postup.

Začátky před 40 lety

Maurice, Robin a Barry spolu začali muzicírovat v druhé polovině padesátých let. Jejich první skupiny The Blue Cats a the Rattlesnakes byli ovlivněni skifflem, jenž byl první inspirací i pro The Beatles. Hudbě zůstali věrní i poté, co se s nimi v roce 1958 jejich rodiče přestěhovali do australského Brisbane.

Tam hráli v klubu Beachcomber pod jménem Brothers Gibb, které si pro své první televizní vystoupení změnili na Bee Gees. V roce 1962 jim vyšel první singl Three Kisses of Love, po němž následovalo debutové album The Bee Gees Sing and Play 14 Barry Gibb Songs. V polovině šedesátých let se skupině, která si získala popularitu po celé Austrálii, podařilo prosadit celosvětově.

První úspěchy

Brzy se však odklonili od Simone a Garfunkelem inspirovaných folkových reziduí patrných v syrové baladě New York Mining Disaster 1941. Před vyprávěním drsných příběhů dalo trio přednost lehkým bezproblémovým písním.

Zatímco vícehlasy byly ovlivněné v té době populárním westcoastem, samotné písně vycházely z pojetí Beatles, což ukázaly skladby To Love Somebody, Holiday i celosvětový hit Massachusets. V první polovině sedmdesátých let skupina hledala nový pojetí, protože s koncem šedesátých let se pop začal proměňovat. Světlé body představovaly jen písně Run To Me, How Can You Mend A Broken Heart.

Horečka sobotní noci

Teprve nástup disco éry vrátil Bee Gees, kteří vsadili na falzeta, do centra pozornosti. Vzestup naznačovaly už písně Jive Talkin´, Nights On Broadway, Love So Right a You Should Be Dancin. Na absolutní vrchol skupinu vynesl film Horečka sobotní noci s hity Stayin´ Alive, How Deep Is Your Love a Night Fever, jichž se prodalo na třicet milionů kopií. V té době se Bee Gees podařilo s šesti písněmi (kromě zmíněných třech z filmu to byly Too Much Heaven, Tragedy, Love You Inside Out) po sobě dostat do čela hitparády.

Další úspěch přinesla Pomáda. Naopak filmové zpracování beatlesovského Sgt. Peppera bylo uměleckým neúspěchem a s koncem disco éry soubor ustoupil ze slávy.

Klasikové popu

Bee Gees se však dokázali vyrovnat s nepřízní osudu. Maurice zvládl alkoholismus a skupina se dala dohromady. V roce 1987 se jim podařil comeback s albem E.S.P. O rok později je nezlomila ani smrt teprve třicetiletého mladšího bratra Andyho Gibba, který dlouho bojoval s drogami a alkoholem. 

Od konce 80. let až do současnosti Bee Gees si udržovali pozici popových velikánů, i když jejich dokonale vyprodukované nahrávky už nic nového nepřinášely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám