Hlavní obsah

Babišův polibek i Kuciak. Pořadatelé Czech Press Photo oznámili nominace

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé Czech Press Photo ve středu oznámili nominace pro 24. ročník této fotožurnalistické soutěže. Pět desítek snímků či sérií vybírala devítičlenná porota z prací více než 400 tuzemských fotografů.

Foto: Michal Čížek/AFP

Andrej Babiš líbající člena volebního týmu Marka Prchala

Článek

Soutěžilo se v osmi foto a třech video kategoriích. Porota v každé kategorii hodnotila odděleně série a jednotlivé snímky.

Hlavní cenou soutěže je Fotografie roku, kterou vyhlásí společně s ostatními kategoriemi na ceremoniálu v Brožíkově síni Staroměstské radnice v Praze

20. listopadu 2018.

Foto: Boris Németh/Týždeň

Slovensko po vraždě novináře Jána Kuciaka

„Členové letošní mezinárodní poroty mají za sebou dlouhé perné tři dny, ve kterých velmi důsledně procházeli a hodnotili tisíce přihlášených snímků. Vedli mezi sebou vášnivé debaty, ale na oceněných fotografiích se ve finále shodli. Porota byla velmi přísná a preferovala kvalitní žurnalistické snímky s globálními tématy s hlubším přesahem. Ne všechny dobré a důležité fotografie mohly být nominovány, ale doplní kolekci výstavy, která podle mého mínění bude skvělá,“ uvedla Veronika Souralová, ředitelka Czech Press Photo.

Foto: Boris Németh/Týždeň

Slovensko po vraždě novináře Jána Kuciaka

„Letošní ročník Czech Press Photo byl plný překvapení, zejména co se týká témat v kategoriích. Porotci odvedli velmi dobrou práci při selekci nominovaných fotografií. Žádné téma vyloženě nerezonovalo a nedominovalo. Ostatně jednou z rolí soutěže je přinášet témata, o kterých se příliš nemluví, a přimět veřejnost k zamyšlení a interakci,“ shrnul předseda poroty Petr Josek.

Foto: Petr Josek

Vladimir Putin (uprostřed) na fotbale

Foto: Martin Divíšek/Deník

Martin Divíšek byl nominován v sekci Umění a kultura.

Foto: Jiří Křenek

Nominace v kategorii Sport

Foto: Lenka Klicperová/Lidé a země

Uprchlíky fotila Lenka Klicperová.

Kategorie video se zúčastnilo třicet autorů s celkovým počtem téměř šedesáti videí. Soutěžilo se v osmi foto a třech video kategoriích. Porota v každé kategorii hodnotila odděleně série a jednotlivé snímky.

Mezinárodní porotu tvoří předseda Petr Josek, Ami Vitale, João Silva, Tamas Szigeti, Markéta Navrátilová, Karel Cudlín, Filip Láb, Petr Mlh a Marián Pauer. Cena diváků bude udělena na základě ankety návštěvníků výstavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám