Hlavní obsah

Ani ryba ani rak aneb knižní novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Smích je jednou z největších zbraní v životě, i když v podstatě není čemu se smát." Tímto heslem se řídí ve svém životě, ale i ve své tvorbě spisovatelka Jana Bryndlová. Před rokem na sebe upozornila debutem Máslo na hlavě a nyní nakladatelství Motto vydává její další román Ani ryba ani rak.

Foto: PČR Olomouc

Na rychlostní komunikaci R35 si policisté vyzkoušeli mezinárodní spolupráci na úseku kontroly nákladní a autobusové dopravy.

Článek

V pořadí druhý román Bryndlové je humorně laděný příběh dvou žen, které se neznají, a přece jsou si tak podobné. Obě se pravidelně přicházejí radit ke kartářce o svých problémech. Když to nejméně čekají, svede je náhoda dohromady...

UKÁZKA

"Nemáte lehkej život," povzdechla si kartářka, podívala se do červeného notýsku a významně se odmlčela. "Vaše síla nezná hranic. Jde vám o to dostat se mu pod kůži. Poslouchejte svoje podvědomí, ale nezapomínejte na rozum," vysoukala ze sebe pomalu. Magda měla pocit, že jí nerozumí. "Mám tedy je?" Za to dýško, které minule dostala, by ji měla na výlet poslat, a ne ji zneklidňovat těmi zbytečnými pauzami. I to její mžourání bylo jako zpomalený film.

I další knižní novinka je z pera české autorky Renaty Kalenské. Povídková knížka Vybledlo vypráví příběhy osamělých lidí. Již před dvěma lety Kalenská vydala knižně soubor rozhovorů s českými politiky Rozhovory na konci milénia, Vybledlo je však její literárním debutem.

UKÁZKA

Když se Robert ráno probudí, nejdřív ze všeho se podívá do zrcadla. Je vlastně skoro dokonalý. Jen ho poslední dny trápí černající zub. Zdánlivě jediný problém v jeho životě. Dívky mu padají k nohám, on si s nimi pohraje a doma si pak píše své "kvalitní" verše. Vlastně celý svět mu leží u nohou. Jako by Robertovým krédem bylo: "Jsem tak výjimečný, že si mě žádná nezaslouží. Jedině máma." A zůstává sám.

Ostatní povídky jsou pohledem opačného pohlaví, motiv je ale společný. Pořád jsme všichni sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám