Hlavní obsah

Aňa Geislerová bude uvádět Ceny české filmové kritiky

Do třetího ročníku vstoupí 26. ledna příštího roku Ceny české filmové kritiky. Průvodkyní večera s vyhlášením vítězů v pražském Divadle Archa, který v přímém přenosu odvysílá na programu ČT2 Česká televize, bude herečka Aňa Geislerová, oznámil přípravný výbor této akce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aňa Geislerová

Článek

Nominační večer "konkurenčních" výročních cen České filmové a televizní akademie Český lev se uskuteční 2. února, vítězové převezmou křišťálové sošky 2. března už podvacáté.

Čeští filmoví novináři přišli před třemi lety s aktivitou, jejímž smyslem a cílem bylo a je upozornit na nejlepší kinematografické počiny roku. "Třetí ročník by měl upevnit tradici běžnou ve filmařsky vyspělých zemích, kdy filmoví publicisté prostřednictvím oceňování nejlepších kinematografických počinů nabízejí alternativní hodnotící pohled na domácí filmovou tvorbu, upozorňují na ambicióznější filmové projekty a aktivně se zapojují do široké diskuse o stavu domácí kinematografie," uvádí se ve zprávě výboru.

Třetí ročník se organizačně promění, způsob hlasování ale zůstává zachován. V současné době vzniklo nové Sdružení českých filmových kritiků, které se do budoucna stane vyhlašovatelem a organizátorem těchto cen. Tato nová profesní organizace novinářů a publicistů tak bude mít plně pod svou kontrolou organizaci hlasování a bude garantem jeho nezávislosti.

Podobně jako v prvních dvou ročnících se bude hlasovat dvoukolově. Ceny budou uděleny v kategoriích nejlepší film, nejlepší dokumentární film, nejlepší režie, scénář, kamera a původní hudba. Dále za nejlepší herecké výkony v hlavních a vedlejších ženských i mužských rolích. Samostatnou kategorií bude Cena RWE pro objev roku. Vyhlášení nominací, které vzejdou z prvního kola hlasování, se předpokládá začátkem ledna 2013.

V uplynulých dvou letech rozhodovalo v jednotlivých kolech vždy kolem pěti desítek filmových kritiků a publicistů, s podobným počtem se počítá i pro letošní ročník. Vybírat budou ze tří desítek celovečerních hraných filmů a 14 dokumentů, které byly letos uvedeny do kin.

Více informací naleznou zájemci na internetové adrese www.filmovakritika.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám