Hlavní obsah

Alexandrovci přijíždějí na české turné

Právo, ČTK, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský armádní soubor písní a tanců, známý pod názvem Alexandrovci, přijede na turné do České republiky. Sérii koncertů zahájí 11. května ve Zlíně a ukončí 22. května v Plzni. Mezitím postupně zavítá do Olomouce, Ostravy, Brna, Hradce Králové, Pardubic, Českých Budějovic, Liberce a Prahy.

Foto: ČTK

Ruský armádní soubor písní a tanců Alexandrovci

Článek

Alexandrovci vystoupili v Československu poprvé v roce 1937. Cestou ze Světové výstavy v Paříži se zastavili v Praze, kde koncertovali 28. září 1937 ve Smetanově síni Obecního domu. Pak zahráli i v Ústí nad Labem. Své zatím poslední turné absolvovali v Česku předloni.

Jako hosté s nimi z tuzemských umělců vystupovali mimo jiné Karel Gott, Lucie Bílá, Petr Kolář, Petra Janů, Aleš Brichta, Bára Basiková či Pavel Šporcl.

Soubor zdecimovaný loňskou leteckou katastrofou u Soči, při které zahynulo čtyřiašedesát členů, tedy znovu vystupuje na veřejnosti v plné síle. Svědčí o tom i série vystoupení v ruských městech při oslavách válečného vítězství, která vyvrcholila 9. května v Moskvě. Poprvé od katastrofy zpívali Alexandrovci v cizině minulý měsíc, a to v Istanbulu.

Nadcházející šňůru koncertů na Moravě, v Čechách, v Budapešti a na Slovensku označuje obnovený soubor za své první evropské turné.

„Jednou z tradic souboru je zazpívat v jazyce země, kam pojedeme, a to pokaždé nové písně,“ připomněl nový umělecký šéf souboru Gennadij Sačenjuk. „Pro Čechy a Slováky už hudební dárky chystáme.“

Reklama

Výběr článků

Načítám