Hlavní obsah

Akce Konektiv Night spojila hudební světy. Sešli se na ní muzikanti ze čtyř zemí

Právo, Jaroslav Špulák

David Koller v jednom setu s gambijským perkusionistou Papisem Nyassem a tanečnicí a perkusionistkou Monikou Rebcovou, pražská cimbálová muzika Kyčera s ukrajinským elektronickým projektem Karaoke Tundra a syrský hudebník Marwan Alsolaiman s ambientním projektem Enchanted Lands. To byla tři vystoupení na prvním večeru Konektiv v pražském NoDu.

Foto: Libor Galia

David Koller (v pozadí) s gambijským perkusionistou Papisem Nyassem (vpravo) a tanečnicí a perkusionistkou Monikou Rebcovou.

Článek

Na Konektiv Night Vol. I se ve středu 3. října v jednotlivých zhruba dvacetiminutových setech potkaly světy odlišné jak geograficky, tak myšlenkově. Výrazný zájem publika, které prostor NoD příjemně zaplnilo, byl nicméně dokladem toho, že hudební souznění napříč světy má smysl.

„Už z názvu našeho spolku Konektiv vyplývá, že chceme v České republice spojovat nejrůznější umělce nebo odborníky napříč styly, žánry a obory. Impulsem ke vzniku spolku byla reakce na výsledky parlamentních a prezidentských voleb, po kterých jsme nabyli dojmu, že se u nás začíná překračovat bezpečná míra populismu. Chceme ukázat, že spolupráce umělců z různých kultur je u nás možná,“ vysvětlila Novinkám.cz za Konektiv Zuzana Janková.

Tři zajímavá hudební spojení byla účelová. Mohou se samozřejmě v budoucnu opakovat, nicméně to nebylo cílem pořadatelů. „Iniciovali jsme spolupráci hudebníků, kteří se spojili a následně společně představili. Oslovili jsme je a oni se pro myšlenku spojování kultur nadchli,“ dodala Janková.

Na začátku večera proběhla panelová diskuze o možnostech tvůrčího vyjádření lidí ze zahraničí, kteří hledají místo na zdejší hudební scéně.

Pořadatelé chystají na příští rok pokračování. Budou se nyní také soustředit na to, aby získali podporu od donátorů nebo grantových komisí.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám