Hlavní obsah

281 metrů protestu

Novinky, Peter Kováč
PRAHA

Studenti Akademie výtvarných umění a Vysoké školy uměleckoprůmyslové si od 15. do 31. ledna pronajali sály Špálovy galerie v centru Prahy, aby tu výstavním projektem 281 metrů čtverečních protestovali proti komercionalizaci této slavné výstavní síně.

Foto: Ivona Kratochvílová

Jiří Suchý ve spotu za iniciativu Výzva za Tomáše Chalupu

Článek

Celý prostor je rozčleněn červenou páskou na minisektory, které si zaplatilo 160 studentů a jejich sympatizantů z řad kulturní veřejnosti. Metr čtvereční stál 36,4 Kč každého z účastníků, všech 281 metrů čtverečních galerie bylo rozděleno přesně podle toho, kolik kdo z účastníků protestu zaplatil. Během 14 dnů zde budou různé diskusní podvečery na téma volného trhu a umění, grantové politiky nadací a státu a mizení nekomerčních výstavních prostor v Praze.

Špálovu galerii spravuje Nadace Český fond umění. Výstavy tu organizuje v současné době manažera, kterou je Linda Kropáčková. Na internetových stránkách je uvedeno, že příští výstava tu bude od 12. února do 2. března a představí umělecká díla z majetku Nadace. Ostatní termíny nejsou obsazeny, záleží na tom, kdo z výtvarníků si prostory najme. Za výstavu 281 metrů studenti Nadaci zaplatili celkem 40 tisíc Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám