Hlavní obsah

Český lev přeje výrazně historickým tématům

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní ceremoniál udílení cen Český lev za rok 2020 se důstojně popral se všemi omezeními i problémy, které aktuální situace přináší. Organizátoři přijali fakt, že není možné pozvat do pražského Rudolfina všechny hosty, kteří jeho prostory v minulých letech zaplnili, a změnili průběh ceremoniálu tak, aby byl co nejzajímavější pro televizní diváky.

Foto: Petra Hajská

Ilustrační foto

Článek

Moderátor Václav Kopta s jistotou řídil předávání, Petra Křížková oživila jindy zvolna plynoucí vyhlašování jednotlivých kategorií rozhovory s oceněnými.

Ceny pro zkušené

Hlasující členové České filmové a televizní akademie se ovšem s ničím současným nepoprali.

Nejlepším filmem za rok 2020 je Šarlatán. Na lvy ale vyhrála Krajina ve stínu

Český lev

Už v nominacích dali jasně přednost historickým tématům a v konečném výsledku to ještě potvrdili. Ceny zároveň rozdělili výhradně zkušeným tvůrcům.

Režisér Petr Zelenka: Dron je zabijácká zbraň

Kultura

Jediná soška pro film ze současnosti putovala k Jiřímu Mádlovi za výkon ve filmu Petra Zelenky Modelář, žádnou nominaci neproměnily Žáby bez jazyka Miry Fornay.

Režisérka Mira Fornay: Některé ženy jsou násilnější než muži

Český lev

I když nelze říci, že by se loni urodilo velké množství dobrých filmů, přece jen je škoda, že zcela bez povšimnutí prošel například zdařilý režijní celovečerní debut Tomáše Polenského z prostředí mladého hokejového týmu Smečka.

Trailer filmu SmečkaVideo: Bontonfilm

Akademie nezaznamenala ani velmi moderně vyprávěnou pohádku Princezna zakletá v čase rovněž debutujícího Petra Kubíka.

Princezna zakletá v časeVideo: Bohemia MP

I když ceny asi hlavně zkušeným profesionálům patří, přece jen aspoň v nominacích by neškodilo projevit větší zájem o nastupující filmařskou generaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám