Hlavní obsah

České lvy vyhlásí v Rudolfinu bez diváků, nominováni jsou i tři studenti FAMU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř prázdné bude letos pražské Rudolfinum, kde 6. března v přímém přenosu ČT1 rozdají ceny Český lev. Kvůli pandemii mohou být na místě jen nominovaní a moderátor Václav Kopta.

Trailer k filmu Krajina ve stínuVideo: BontonfilmCZ

 
Článek

„Je jisté, že atmosféra večera bude oproti předchozím ročníkům velmi odlišná. Prostory Rudolfina bez publika nám však umožňují pojmout přímý přenos ceremoniálu trochu netradičněji a poskytnout větší prostor kreativitě tvůrčího týmu. Věříme, že i toto pojetí televizní diváky zaujme,“ řekla výkonná ředitelka ČFTA  Tereza Rychnovská.

Večer proběhne za přísných hygienických podmínek, včetně negativních testů všech zúčastněných.

Mezi nominovanými jsou i studenti pražské FAMU Damián Vondrášek, David Semler a Eliška Cílková. Soutěží o studentskou Cenu Magnesia v kategorii nejlepší krátkometrážní film s odměnou 100 tisíc korun a marketingovou podporou snímku.

Foto: Eva Neužilová

Václav Kopta

Damián Vondrášek natočil snímek Hranice. Velitel jednotky českých celníků v něm objeví při namátkové kontrole v nákladním prostoru dodávky skupinu imigrantů. Chaotického zásahu využije nezletilý chlapec a uteče do tmy přilehlých lesů. Dle rozkazu je třeba skupinu zadržet v improvizovaných podmínkách a chlapce najít. Jeho otec ale pátrání bojkotuje a jednotka začíná být k zadrženým agresivní.

David Semler ve snímku Musí to být bolestivý vypráví o českém studentovi, který vezme svého španělského přítele na český venkov. V nádražní čekárně se setkají s dvojicí místních, kteří však netuší, že jim rozumí, a tak začnou oba chlapce častovat jízlivými komentáři.

RECENZE: Přeskočil na americkou loď. Napínavý příběh malého sovětského člověka

Film

Třetí nominovanou je Eliška Cílková s dokumentárním filmem Pripyat Piano. Pripyat bylo město vedle elektrárny Černobyl. Spolu s jeho bývalými obyvateli nás režisérka a skladatelka Eliška Cílková vezme na průzkum paměti tohoto unikátního místa. Poeticky natočený snímek nám ukazuje sílu hudby tam, kde bychom ji nejméně očekávali.

Celkově má letos nejvíc nominací (15) drama Bohdana Slámy Krajina ve stínu. Je to rozsáhlá kronika malé vesnice v pohraničí vláčené dějinami třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. Po 14 nominacích získaly filmy Havel režiséra Slávka Horáka a Šarlatán režisérky Agnieszky Holland.

V televizní tvorbě byla úspěšná minisérie Herec v režii Petera Bebjaka (7 nominací).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám