Hlavní obsah

Dva Andělé pro Lenku Dusilovou a Clou

Právo, Novinky, Jaroslav Špulák, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvě sošky Anděla hrajícího na šalmaj si z nedělního vyhlášení 15. výročních cen Akademie populární hudby Anděl 2005 odnesly zpěvačka Lenka Dusilová a skupina Clou. Překvapivě nezískal Anděla Dan Bárta. Porazil ho Petr Kolář.

Článek

V pražském hotelu Hilton se Dusilová radovala z triumfu v kategorii zpěvačka roku i z vítězství svého skvělého loňského alba Mezi světy v kategorii album roku - rock. Clou se podle očekávání stali objevem roku a jejich písnička Island Sun byla podle akademiků v loňském akademickém roce nejlepší.

Kolář zdolal Bártu

Velké překvapení se zrodilo v kategorii zpěvák roku. Za úspěšnou loňskou desku Album, která již několik měsíců kraluje prodejní hitparádě IFPI, si prvenství odnesl Petr Kolář.

Zdolal tak nejenom zpěváka Monkey Business Matěje Rupperta, ale také Dana Bártu, který této kategorii nepřetržitě kraloval od roku 1999.

"Mohu prozradit, že počty hlasů mezi zpěváky byly nesmírně těsné," řekl Právu prezident Akademie populární hudby Petr Šiška.

Petr Kolář již kraloval zpěvákům v loňské anketě popularity Český slavík. Na cenách Anděl svůj triumf zopakoval, stejně jako Chinaski, kteří zvítězili mezi skupinami za album Music Bar.

Do Síně slávy, která byla ve foyeru Kongresového sálu hotelu Hilton premiérově instalována, vstoupil legendární kytarista Radim Hladík. Uveden do ní byl nejenom na pódiu, ale symbolicky i po skončení slavnostního ceremoniálu, kdy byla vedle ostatních členů Síně slávy odhalena jeho fotografie.

Během večera v přímém televizním i rozhlasovém přenosu vystoupili Korejky Ahn -Trio a Tata Bojs, Aneta Langerová a Hradišťan, Lucie Bílá a Petr Malásek, No Name, Čechomor, Helena Zeťová a Doga, Clou, Katapult, Petr Bende, Lenka Dusilová, Peha, Oskar Petr a Divokej Bill.

Pohledy oceněných

Radim Hladík byl spokojen: "Je to pro mě ocenění, neberu to tak, že by mě odsouvali do starého železa. Tomu se bráním tak, že natočím desku s novým materiálem s mladými kluky, se kterými hraju. Chtěl bych se už zbavit minulosti." Ještě předtím ale vyjde DVD z koncertů.

Tata Bojs si původně mysleli, že se DVD nevyplatí a firma na tom prodělá. "Nakonec ale dostalo zlatou desku, což znamená, že se ho prodalo 1500 kusů," řekli s úsměvem.

Kytarista Monkey Business Olda Krejčoves promluvil o plánech do budoucna: "Nová deska se bude točit nejdříve na přelomu roku nebo až příští rok, protože nyní vyjíždíme na turné." Ještě prozradil, že chystá pobočný rockový projekt se synem Davida Kollera. Premiéru bude mít v květnu v Kadani.

Nejčastěji vítězila Bílá

Nejčastější držitelkou ceny Akademie populární hudby je Lucie Bílá. Doma má 14 ocenění a poprvé zvítězila hned v prvním ročníku v roce 1992. Tehdy ještě vítězové nedostávali sošky Anděla, ale figurku ušatce.

Dan Bárta vyhrál některou z cen dvanáctkrát. Poprvé v roce 1995, ovšem potom se stal zpěvákem roku až v devětadevadesátém. V tom samém roce triumfoval ve dvou kategoriích i jako člen skupiny Sexy Dancers.

Jedenáct ocenění doma mají také členové skupin Buty a Lucie. Právě Lucie obdržela v prvním ročníku hudebních cen v roce 1992 hned tři ocenění.

Tata Bojs přidali ke svým sedmi soškám Andělů včera osmou, za vítězství v kategorii DVD roku, kde akademie ocenila jejich dokonale propracovaný nosič Nanotour.

Anděl Allianz 2005
Skupina rokuChinaski
Zpěvačka rokuLenka Dusilová
Zpěvák rokuPetr Kolář
Objev rokuClou
Album roku pop & danceMonkey Business - Kiss Me On My Ego
Album roku rockDusilová Lenka - Mezi světy
Album rocku hip-hop & r´n´bOrion - Teritorium II
Skladba rokuClou - Island Sun
Videoklip rokuAnna K - Cukr /režie J. Kohák
Událost rokuColours Of Ostrava
DVD rokuTata Bojs - Nanotour
Síň slávyRadim Hladík
Cena prezidenta APHNadace Světluška

Pochybnosti nad cenami Anděl trvají

Ceny Anděl od jejich vzniku provázejí rozpaky, nikdy si nezískaly kredit, jaký mají Čeští lvi. Z bludného kruhu se ne a ne vymotat, i když předávání už nepůsobí trapně a obohacují je kvalitní hudební vystoupení. Potvrdilo se to i letos, kdy se výsledky ve svou kategoriích - zpěvák roku a skupina roku - shodují s posluchačskou anketou Český slavík. To není a priori odsouzeníhodné, ceny Anděl nejsou od počátku čistě hodnocením kritiků, snahou je, aby postihovaly skutečně nejvýznamnější alba v oblasti populární hudby, a to nejen umělecky. Takže jistě nejde nejprodávanější desky pominout. Nutně to však vzbuzuje pochybnosti. Andělé nemají přece vypovídat jen o vkusu mas a o tom, co si lidé kupují. Od toho tu je Český slavík a vyhlašování nejprodávanějších alb.

A vzbuzují-li výsledky pochybnosti, nutně to vede k hlasujícím, tedy k Akademii. Vliv hudebních vydavatelství sice byl omezen, ale stále mezi nimi jsou pracovníci komerčních rozhlasových stanic ale také prodejci. A jejich pohled je jistě jiný než názor kritiků. Bude se přibližovat masám. Otázek je více, možná i řazení alb do kategorií stejně jako to, že hlasující dostávají do rukou seznam vydaných alb, ovšem značně neúplný. Možná by bylo dobré se opět podívat na seznam hlasujících a na pravidla hlasování.

(aš)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám