Hlavní obsah

Hollywoodský idol Chris Pine v dramatu o vraždě prezidenta Kennedyho

Novinky, Stanislav Dvořák

Chystá se další filmová verze příběhu JFK, amerického prezidenta zastřeleného v roce 1963 v Dallasu. Tentokrát ovšem nově z pohledu novinářů. Herec Chris Pine bude hrát ve snímku Newsflash televizního moderátora Waltera Cronkita, který událost ohlásil Američanům.

Foto: Profimedia.cz

Chris Pine

Článek

Tvůrci naznačili, že ve filmu půjde kromě atentátu hodně o to, jak se dělaly zprávy a jak Američané sledovali událost v médiích v době, kdy se televize blížila vrcholu rozvoje, stala se nejdůležitějším médiem v Americe a Walter Cronkite jejím nejdůvěryhodnějším hlasem.

Scénář sepsal Ben Jacoby a v roli televizního producenta se objeví Mark Ruffalo.

Původně měl hrát Waltera Cronkita známý komik Seth Rogen a režírovat měl David Gordon Green, ten se ale rozhodl pro jiný projekt a studio teď hledá nového režiséra.

Drama ukáže, jak se Cronkite, mladý reportér Dan Rather, který byl na místě, a vedení televize popralo s atentátem a různými falešnými informacemi, které se začaly šířit. Na místě bylo několik novinářů, kteří se snažili vypátrat pravdu o střelbě a prověřit zvěsti, že výstřely vyšly z bezprostřední blízkosti prezidentovy kolony.

Foto: Profimedia.cz

Mark Ruffalo

Zároveň na ně ještě tlačili majitelé televize, kteří se v 60. letech domnívali, že zpravodajství je málo senzační a možná do televize ani nepatří. Hrozili Cronkitovi, že celé večerní zprávy mohou zrušit. I když byl zavražděn JFK, Cronkite prý musel bojovat, aby televize CBS přerušila telenovelu, a mohl to divákům ohlásit.

Téma zpracoval v roce 1991 slavný režisér Oliver Stone, ale úplně jiným způsobem. V jeho známém a neskutečně dlouhém filmu (základní verze 189 minut, director’s cut 206 minut) šlo o státního zástupce Jima Garrisona, který nevěřil verzi Warrenovy komise, že atentát na Kennedyho byl činem jedince. Domníval se, že Lee Harvey Oswald byl nastrčená figurka, a hledal důkazy mezi pravicovými kubánskými emigranty. Postava Garrisona se poté dopracuje až k CIA a k teorii o rozsáhlém spiknutí, ale nikdo nechce veřejně svědčit.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám