Hlavní obsah

RECENZE: Rammstein tak, jak je známe. Pod sloupy ohňů a návaly dýmu

Právo, Jaroslav Špulák

Setkání starých dobrých přátel. Tak by se dal charakterizovat koncert skupiny Rammstein, jenž se odehrál v úterý na stadionu Slavie v Praze. Německá skupina má u nás mnoho příznivců, ostatně vyprodala v české metropoli hned dva koncerty. Dorazili též mnozí fanoušci z Německa i dalších zemí. Ti věrní. Znali texty skladeb a jásali s každou započatou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zpěvák Till Lindemann má sytý a mocný hlas.

Článek

Letošní album formace se jmenuje Rammstein a vyšlo deset let po předešlém. Zachovalo si tradiční rysy její tvorby, tedy nesmlouvavý industriální hard rock sycený ostrým zvukem kytar, důrazný v rytmu a jištěný klávesovými pentlemi a pentličkami. I zpěv Tilla Lindemanna zůstal robustní a syrový, nicméně nové písně kapely zmelodičtěly.

To je přínosné zvláště pro Lindemanna, který byl ve svém výrazu jistý a rád zabrousil i do hájemství výraznějších melodií. Například taková Diamant, která zazněla uprostřed programu, je na zvyklosti kapely neobvykle baladická a zpěvná. V závěru setu se ale zpěvákovo charisma v interpretaci trochu vytrácelo, možná proto, že došlo na starší skladby, které jsou burácivé, vystavěné na nesmlouvavém zvuku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva kytarista Paul Landers, zpěvák Till Lindemann a kytarista Richard Z. Kruspe.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bubeník kapely Rammstein Christoph Schneider.

Celý pražský koncert charakterizoval mocný a hlasitý zvuk. Byl tak průrazný, že z basových linek až bolelo v uších. Ke koncertnímu pojetí Rammstein to patří. Otázkou je, jestli to už nebylo na hranici únosnosti a posluchačova bezpečí.

Šestice z Berlína přichystala náramnou podívanou. Pódium bylo mohutné a vysoké, a hned na začátku koncertu se z některých jeho částí valil dým, v dalších okamžicích se změnil v temně černý, odpovídající náladě skladeb. Černé byly i konfety, které padaly mezi diváky.

Do toho přišla řada na ohňové efekty, kdy zvláště při písních Du hast a Sonne ohňové sloupy šlehaly vysoko nad hlavy fanoušků i kapely, a to i ze sloupů na ploše. Člověk se při nich v trochu chladném večeru mimo jiné příjemně ohřál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kytarista Richard Z. Kruspe.

Foto: Milan Malíček, Právo

Till Lindemann, šéf celé show kapely Rammstein.

S ohněm si pak hrála kapela i na pódiu. Při skladbě Mein Teil mířil Lindemann plamenometem pod kotel, v němž byl „naložený“ klávesista Christian Lorenz. V závěru skladby se Lorenz navlékl do ohnivzdorného úboru a čelil přímým zásahům plamene rovnou na svou postavu. Oheň plál i z obrovského kočárku, který Lindemann na skladbu Puppe přitlačil na pódium. Uvnitř bylo děťátko se zvláštním výrazem, což odpovídalo teatrální surovosti textů písniček kapely.

Dva momenty byly příjemně překvapivé. Před skladbou Deutschland prezentoval kytarista Richard Z. Kruspe z pozice dýdžeje trůnícího na zdviži vysoko nad scénou remix uvedené kompozice a na pódiu tančili čtyři muži v oblecích s rozsvícenými liniemi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Byla to velkolepá show.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fanoušci byli spokojeni.

Na začátku prvního přídavku pak zazpívali všichni členové Rammstein písničku Engel na malém pódiu uprostřed stadionu za doprovodu skoro všech diváků a dívčího francouzsko-libanonského Dua Játékok hrajícího na bílá piana. Několik skladeb z repertoáru Rammstein odehrálo předtím v roli předkapely a jeho aranže odpovídaly pojetí moderní klasické hudby. Byly košaté, nápadité a nebylo jednoduché vždy poznat, jaká skladba začíná znít.

Z malého pódia se pak kapela vypravila na nafukovacích člunech „plujících“ na rukou diváků zpět na velkou scénu a přídavek pokračoval. Završil obrovskou show se všemi dějstvími, které Rammstein dovedou a které od nich publikum čekalo. Zklamaní mohli být ti, kterým se už činění berlínské formace přejedlo. Ostatní dávali najevo obrovské nadšení.

Rammstein
stadion Slavie, Praha, 16. července

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám