Hlavní obsah

Film Ztraceni v Ráji se točí v Praze a Bernu

Právo, kul

V Praze a ve švýcarském Bernu probíhá do 8. srpna natáčení celovečerního filmu Ztraceni v Ráji debutující režisérky Fiony Ziegler. Vzniká tak první švýcarsko-český koprodukční snímek. Komediální road-movie o střetu dvou světů, ale i dvou generací, bude mít u nás premiéru na podzim 2020. Z českých herců se v ní představí například Hana Vagnerová a Ivan Pokorný. Hlavní role se ujal Dominique Jann.

Foto: archiv filmu

Představitelé hlavních rolí Hana Vagnerová a Dominique Jann při natáčení.

Článek

„Je pro mě výzva pracovat na prvním celovečerním filmu ve dvou jazycích a v rámci dvou zemí a kultur. Mým cílem, a i smyslem filmu, je vytvořit most mezi dvěma zeměmi, které jsou historicky propojeny už od doby, kdy se Švýcarsko stalo domovem tisíců emigrantů z Československa po srpnové okupaci,“ vysvětluje režisérka Fiona Ziegler.

„Evženův sice nedokonalý, ale o to svobodnější bohémský život v Praze se ve filmu střetává s perfekcionismem a všudypřítomným společenským tlakem ve Švýcarsku, což vytváří dost humorné a absurdní situace, které ale zároveň obsahují i sociální kritiku,“ dodává.

Evžen, hlavní hrdina filmu, se sice narodil a vyrostl ve Švýcarsku, ale protože byl vždy bohém, rozhodl se opustit tamější buržoazní svět, kam příliš nezapadal.

Po třicítce se přestěhoval do Prahy, odkud jeho otec naopak v roce 1968 emigroval a už se tam nevrátil. Evžen se i přes dospělost stále není zcela schopen postavit svému dominantnímu otci, pro kterého je Česko a Praha dávno zapomenutá minulost.

Jediné, na čem mu záleží, je dobrá pověst a slušně vydělávající soukromá zubařská praxe ve švýcarském Bernu. Evžen naopak v Praze provozuje vysněný hudební klub, zažívá tam osudovou lásku i osudové neštěstí, a nakonec to vypadá, že se bude muset do Švýcarska přece jen na chvíli vrátit.

Představitel hlavní role Evžena je švýcarský herec Dominique Jann, nositel Swiss Film Prize (švýcarské filmové ceny QUARTZ) za hlavní roli ve filmu Luftbusiness. Jeho českou lásku Annu ztvární Hana Vagnerová.

Střihačem filmu je Christof Schertenleib, který je dvorním střihačem rakouského režiséra Ulricha Seidla. Ve Švýcarsku bude hrát jednu z vedlejších rolí Heidi Maria Glössner, známá například z filmu Mládí od Pao la Sorrentina. Postavu Evženova otce Václava, který od roku 1968 žije ve Švýcarsku, ztvární herec a režisér Ivan Pokorný. Sám prožil část života v emigraci v Rakousku a Německu. Na rozdíl od své filmové postavy se ale po revoluci do Čech vrátil zpět.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám