Hlavní obsah

RECENZE: Film Uzly a pomeranče je jako z minulého století

Právo, Věra Míšková

Kdyby film Uzly a pomeranče scenáristicko-režisérského dua Ivy Procházkové a jejího manžela Ivana Pokorného vznikl v minulém století, obstál by v konkurenci filmů pro dospívající mládež pravděpodobně dobře. Jenže na konci druhé dekády století jedenadvacátého chodí mladí lidé do kina na jiné filmy.

Trailer k filmu Uzly a pomerančeVideo: Bontonfilm

 
Článek

Procházková napsala scénář podle vlastní stejnojmenné knížky, za kterou získala několik literárních cen a která vyšla také v Německu, Francii, Bulharsku a Polsku. Jenže knihy zpravidla působí díky prostoru pro fantazii lépe a déle než filmy.

Vkus filmových diváků se s každou generací mění a ta současná přijme jakékoliv téma, ale musí být natočeno odpovídajícím způsobem. Uzly a pomeranče jsou natočeny tak, že je spíše než cílová skupina -náctiletých přijmou starší, a pravděpodobně především televizní diváci.

Hrdinou je patnáctiletý Darek v podání debutujícího Tomáše Daleckého, který roli zvládl na výbornou. Osud, respektive scénář ale naložil chlapci na záda až nepravděpodobně hodně starostí. Umřela mu maminka, táta to prakticky nezvládá a ještě přichází o práci, mladší sestra Ema je mentálně postižená. A to není všechno, s čím se musí Darek potýkat. A je tu i první láska…

Film je (patrně kvůli česko-německé koprodukci) situován do kameramansky vděčného pohraničí v Lužických horách, má westernové ladění, hrají v něm čeští i němečtí herci. A řeší se řada sociálních problémů včetně jednoho ohavného podnikatelského plánu.

Zápletek je hodně, přitom některé jsou relevantní a zajímavé, jiné jen zdržují tok děje a rytmus filmu, některé dokonce postrádají logiku.

Dobře a uvěřitelně jsou naopak vykreslené vztahy a jejich proměny mezi Darkem, jeho tátou v přesném podání charismatického Stanislava Majera, suverénní filmovou debutantkou Ewou Farnou v roli možné příští macechy a Darkovou přirozenou sestřičkou. Bohužel němečtí herečtí kolegové působí především vinou nekvalitního dabingu mnohem méně uvěřitelně.

Uzly a pomeranče
Česko-Německo 2019, 92 min. Režie: Ivan Pokorný, hrají: Tomáš Dalecký, Stanislav Majer, Ewa Farna a další

Celkové hodnocení 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám