Hlavní obsah

Karlovarský festival nabídne dokumenty o Formanovi a Suchém. O ceny se utkají i čeští tvůrci

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizátoři karlovarského filmového festivalu v úterý zveřejnili seznam snímků, které se během blížícího se 54. ročníku utkají o ceny. Nechybějí zástupci české a slovenské kinematografie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poprvé v Česku bude na karlovarském festivalu uveden dokument Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman.

Článek

Letošní výběr deseti světových a dvou mezinárodních premiér ve festivalové stěžejní sekci, Hlavní soutěži, je mimořádně pestrý.

Tuzemskou kinematografii zde bude zastupovat drama Marko Škopa Budiž světlo natočené ve slovensko-české koprodukci.

Soutěžit o hlavní cenu budou dále čínský Portrét mozaikou režiséra Zhaie Yixianga, drama Monzun britského tvůrce kambodžského původu Hong Khaoua, Němec Jan-Ole Gerster s psychologickou studií Lara, filipínská autorka Dwein Baltazarová s dramatem Óda na nicotu, Španěl Jonás Trueba s filmem Srpnová madona, americké drama Ke hvězdám Marthy Stephensové, snímek Nevlastní sestra Damjana Kozoleho a rodinné drama Otec bulharské režisérské dvojice Kristina Grozeva a Petar Valchanov.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška letos ocení mimo jiné kameramana Vladimíra Smutného.

O cenu v hlavní soutěžní kategorii se utká také belgický debutant Tim Mielants se snímkem Patrick. Z Chile do Karlových Varů doputuje druhá celovečerní prvotina v hlavní soutěži, psychologická road movie Felipeho Ríose Muž budoucnosti a do soutěžní sekce se po třech letech vrací také Turek Kıvanç Sezer s absurdně humorným pamfletem na téma životní krize Maličkosti.

Také sekce Na východ od Západu nabídne českou tvorbu

Absolvent FAMU Michal Hogenauer představí svůj debut, drama Tiché doteky s Eliškou Křenkovou v hlavní roli au pair, vystavené manipulaci v rodině, kde pracuje.

Zahajovacím snímkem soutěže pak bude Agův dům, celovečerní debut kosovské režisérky Lendity Zeqiraj. Dále se představí například tragikomická, obrazově nápaditá road movie ukrajinského režiséra Antonia Lukiče Mé tiché myšlenky, slovenský hybridní film Hluché dni, v němž Pavol Pekarčík splétá čtyři drobné příběhy, zrcadlící vnitřní život neslyšících romských dětí; konceptuální triptych srbského režiséra Stefana Maleševiće Mamonga či turecká psychologická studie Serhata Karaaslana Cenzor.

V dokumentech Apollo 11 nebo Dálava

Osm let po snímku Pod sluncem tma uvede dokumentární soutěž novinku Martina Marečka, komorní road movie Dálava.

Lotyška Laila Pakalnina portrétuje ve Lžičce paradoxní rozpor mezi dlouhým procesem výroby a jepičím životem obyčejného kusu plastu – a to zcela beze slov. Čínskou kinematografii zde zastoupí hned dva filmy o proměnách tamní společnosti. Mizející vesnice hovoří o úpadku venkova, Konfuciánský sen se zabývá návratem městského obyvatelstva k tradičním způsobům života.

Výběr nabídne také z unikátních archivních záběrů první cesty na Měsíc sestavený dokument Apollo 11 Todda Douglase Millera.

V nesoutěžní části Forman i Suchý

Ve světové premiéře se v Karlových Varech představí celovečerní hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška Staříci. Jde o příběh dvojice politických vězňů v pokročilém věku, kteří se vydávají v obytném voze na cestu a mají jediný cíl – najít a zabít bývalého komunistického prokurátora, jenž poslal na smrt elitu národa. Ve svérázné road movie excelují Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.

Po úspěšné premiéře na festivalu v Cannes bude vůbec poprvé v Česku uveden dokument Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman. Další uznávaná česká dokumentaristka Olga Sommerová nabídne karlovarskému publiku ve světové premiéře portrét jiné klíčové osobnosti tuzemské kultury - Jiřího Suchého - ve snímku Jiří Suchý – Lehce s životem se prát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Olga Sommerová s cenou za nejlepší dokumentární film (Červená).

V exkluzivní předpremiéře představí Ivan Zachariáš první dvě epizody ze šestidílného špionážního dramatu Bez vědomí, natočeného v produkci HBO Europe, v hlavních rolích s Táňou Pauhofovou, Hattie Morahan a Davidem Nyklem.

Na festivalu se uskuteční také světová premiéra celovečerního debutu Martina Krejčího Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera. Natočil jej v americké produkci a jedné z klíčových rolí se ujal John Turturro.

Letošní laureát Ceny prezidenta MFF KV, kameraman Vladimír Smutný, si jako ukázku své tvorby vybral dobové drama Jiřího Svobody Zánik samoty Berhof (1983), natočené podle předlohy Vladimíra Körnera.

54. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začíná 28. 6. a potrvá do 6. 7. 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám