Hlavní obsah

Alejandro Jodorowsky na Světu knihy Praha

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostem mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha 2019 se stane i komiksový mág, režisér a mystik Alejandro Jodorowsky. Loni svou návštěvu kvůli nemoci zrušil. Devadesátiletý chilský autor přijede coby zástupce čestného hosta letošního veletrhu – Latinské Ameriky. Se svými čtenáři a obdivovateli se setká ve čtvrtek.

Foto: archiv umělce

Alejandro Jodorowsky míří na nejvýznamnější český knižní veleth.

Článek

Autor komiksů, dramatik, spisovatel, filmař, herec a filozof Jodorowsky se narodil v Chile židovským rodičům z Ukrajiny. V roce 1966 vytvořil svůj první komiks Anibal 5 a o rok později natočil první film Fando y Lis.

V roce 1973 následoval snímek La Montaña Sagrada, na nějž mu poskytli peníze John Lennon a Yoko Ono. Jodorowského komiks Incal je považovaný za mistrovské a převratné dílo. Je vyzdvihován pro svou výtvarnou nápaditost (již mu dodal kreslíř Moebius), poezii, humor a mystiku.

Český čtenář zná už řadu jeho komiksových scénářů a předloh od Incalu přes Kastu Metabaronů a Bílého lámu po Andělské drápky a další.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám