Hlavní obsah

Čtyřicáté výročí Vetřelce studenti oslavili sci-fi hrou, přišla i pravá Ripleyová

Novinky, Stanislav Dvořák

Kultovní, legendární, přelomový - nejlepší sci-fi film všech dob. Všechny tyto přívlastky si vysloužil film Vetřelec, který slaví 40. výročí. Středoškoláci z New Jersey minulý týden uvedli na jeho počest divadelní hru a překvapil je příchod hlavní hrdinky filmu - Ripleyové.

Foto: Profimedia.cz

Sigourney Weaverová

Článek

Herečka Sigourney Weaverová přijela v pátek na střední školu North Bergen, aby nadšencům poděkovala. Své amatérské vystoupení si sami zorganizovali a kostýmy Vetřelce i Ripleyové si udělali z recyklovaných materiálů.

Režisér Ridley Scott sice nepřijel, ale taky projevil zájem prostřednictvím dopisu, kde ocenil jejich kreativitu a fantazii. Naposledy se hollywoodský veterán vrátil k vetřelčí sérii v roce 2017 s Vetřelcem: Covenant.

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Film

Původní příběh Vetřelce vymyslel americký scenárista Dan O´Bannon. Zpočátku se Vetřelec jmenoval „Star beast” a v průběhu času došlo v ději k mnoha změnám. Původně měl proti Vetřelci bojovat muž, ale jeden z producentů vymyslel, že žena by byla zajímavější. Kolem roku 1976 příběh ještě přepracoval Walter Hill, který uzavřel smlouvu s 20th Century Fox a měl film i režírovat, tuto roli ale nakonec přenechal Ridleymu Scottovi.

Společnost se ale bála investovat do akční sci-fi, protože právě přicházely Hvězdné války a nikdo nevěděl, jak dopadnou. Když měly obrovský úspěch, hollywoodský obr se rozhoupal a dal na Vetřelce osm miliónů dolarů.

Podobu Vetřelce určil výtvarník H.R. Giger, který mimo jiné designoval nábytek pro film Duna, který měl režírovat Alejandro Jodorowsky, ale nikdy k tomu nedošlo. O mnoho let později použil pár jeho návrhů David Lynch. Svůj oblíbený bio-mechanický styl pak uplatnil při zakládání Giger barů ve Švýcarsku a podílel se i na stylu speciální řady kytar Ibanez.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám