Hlavní obsah

V říjnu do Prahy přijedou New Order

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská kapela New Order vystoupí 3. října letošního roku ve velkém sále Lucerny v Praze. V České republice zahraje poprvé a odstartuje tak své podzimní turné.

Foto: Warren Jackson

Skupina New Order míří do Prahy.

Článek

Postpunková formace New Order vznikla na základech legendárních Joy Division poté, kdy její frontman Ian Curtis spáchal sebevraždu. Zbývající trio Bernard Sumner (kytara), Peter Hook (baskytara) a Stephen Morris (bicí) ještě tentýž rok založilo New Order se Sumnerem jako zpěvákem a klávesistkou a kytaristkou Gillian Gilbertovou.

Jejich debutové album Movement (1981) se neslo ještě ve stínu Joy Division, ale již na druhém albu z roku 1983 Power, Corruption & Lies představili originální mix post punku, elektroniky a taneční hudby. Z tohoto alba také pochází skladba Blue Monday, která se stala nejlépe prodávajícím dvanáctipalcovým singlem všech dob. Prodaly se více než tři miliony kopií a získala ocenění NME Awards za nejlepší singl.

V osmdesátých letech byli New Order na vrcholu popularity a vydali alba Low-Life (1985), Brotherhood (1986), Substance (1987) a Technique (1989). V mezidobí došlo v kapele k několika pauzám, kdy se jednotliví muzikanti věnovali vlastním projektům.

Poté natočili kolekce Republic (1993), Get Ready (2001) a Waiting for the Sirens’ Call (2005). V roce 2007 kapelu opustil Peter Hook. Od roku 2011 hraje v sestavě Bernard Sumner (kytara, zpěv), Phil Cunningham (keyboard, programming), Gillian Gilbertová (keyboard, kytara), Tom Chapman (basa), Stephen Morris (bicí). V ní vydali i své desáté studiové album Music Complete (2015).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám