Hlavní obsah

Začíná Febiofest. Peter Fonda ale nepřijede

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější snímek herecké legendy Roberta Redforda s názvem Gentleman s pistolí zahájí večer v pražském Obecním domě 26. ročník Febiofestu. V biografickém dramatu podle skutečnosti hraje Redford zloděje a specialistu na útěky z vězení, jež mu vynesly obdiv veřejnosti. Podle hercových slov jde o jeho poslední roli před odchodem na odpočinek.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident festivalu Fero Fenič

Článek

V rámci zahájení dostane cenu Kristián za přínos kinematografii herečka Jiřina Bohdalová, která pak v neděli uvede v kině CineStar Anděl film Karla Kachyni Ucho. Stejné ocenění měl osobně převzít i americký herec Peter Fonda, ten se však ze zdravotních důvodů z účasti omluvil. Jeho filmy Bezstarostná jízda, Uleeovo zlato a Vězeňské blues se budou hrát podle plánu.

Soutěžní sekce Nová Evropa představí jako vždy první snímky nastupujících evropských filmařů. Hodnotit je bude tradičně porota filmových fanoušků, vybraných z přihlášených zájemců. Jejím čestným předsedou bude letos fotograf Jan Saudek.

Šest snímků uvedených v sekci Centropa se zaměří na nejnovější českou koprodukční tvorbu. Nejčastější je spolupráce mezi Českou republikou a Slovenskem, festival však představí i koprodukce s Polskem, Ruskem, Rumunskem a Izraelem.

Také další sekce nabídnou řadu filmů z celého světa, a to jak v předpremiérách filmů distribučních, tak snímky, které nejsou v našich kinech mimo festival k vidění.

Vydá se do regionů

Febiofest potrvá v Praze do 28. března. V rámci jeho slavnostního zakončení převezme ocenění Kristián dánský oscarový režisér Bille August.

Bude se hrát životopisné drama Stan a Ollie, vycházející z osudů slavného komediálního dua Stana Laurela a Olivera Hardyho. V hlavních rolích se představí Steve Coogan a Johna C. Reilly.

Poté se festival od 1. dubna vydá do regionů, konkrétně do Českých Budějovic, Hradce Králové, Plzně, Berouna, Pardubic, Jihlavy, Ostravy, Mikulova, Kladna, Liberce, Děčína, Olomouce, Uherského Hradiště, Chomutova a Zlína.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám