Hlavní obsah

Love story Rafiki dostala cenu, ale doma je nadále zakázaná

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší africký filmový festival Fespaco udělil snímku Rafiki, který je znám i českým divákům z karlovarského festivalu, cenu za nejlepší herecký výkon, který předvedla Samantha Mugatsiová. Fespaco se koná v Burkině Faso, film však vzniknul v Keni, kde je nadále zakázaný, uvedla BBC.

Foto: Kviff

Snímek Rafiki

Článek

Herečka Samantha Mugatsiová si v domovské Keni způsobila velký problém, hrála totiž v Rafiki lesbu, což se v turisticky velmi oblíbené africké zemi nesmí. Snímek úřady zakázaly za propagaci homosexuality, která je stále nelegální. V současné době se ale jedná o tom, že by stát mohl změnit svůj přístup.

„Jsem tak štastná, úplně mimo, pláču. Rafiki vyhrála cenu pro nejlepší herečku... Nejstarší filmový festival v Africe ocenil queer herečku,“ napsala na Twitter režisérka Wanuri Kajiuová.

Rafiki (ve svahilštině přítel) je lyrický snímek s výraznou hudbou na pomezí moderního soulu a world music. Jde o love story dvou keňských dívek, kde problém jejich orientace ještě zkomplikuje fakt, že pocházejí z rodin místních politiků, kteří se nesnáší.

Kena a Ziki se zpočátku klidně procházejí po městě a ostatních lidí si vůbec nevšímají. Tradiční společnost se ale ukáže agresivnější, než čekaly. Počáteční optimismus dvou dívek pomalu vyprchá, když narazí na tvrdou realitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám