Hlavní obsah

Laibach představí severokorejské inspirace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Provokativní slovinská skupina Laibach vystoupí 23. února v brněnském klubu Fléda. Představí na něm písně z alba The Sound Of Music. Ty hrála před čtyřmi lety, když koncertovala v Severní Koreji, protože tam jsou melodie z amerického Oscary ověnčeného muzikálu dobře známé.

Foto: Obscure

Laibach v Severní Koreji

Článek

Deska je další v řadě provokativních děl Laibach, kteří si pohrávají s totalitními symboly, staví nacistické vedle komunistických a pop kulturu považují za druh diktatury. Vznikla na základě repertoáru, se kterým se Laibach představili v Pchjongjangu. Jejich koncert zachycuje film Liberation Day, který natočili Nor Morten Traabvik a Lotyš Ugis Olte.

Foto: Obscure

Laibach

Deska se ovšem dost liší od raných alb skupiny Laibach, která byla temná a syrová, silně ovlivněná industriálem a přinášela těžký až wagnerovský zvuk. Na jemnějším The Sound Of Music je patrná spolupráce s duem Silence. Velký prostor dostává průzračný vokál Borise Belka a školený hlas Mariny Martenssonové, s nimiž kontrastuje deklamace Milana Frase. Svým pojetím má album nejblíž k desce Volk.

Laibach vznikli v roce 1980 v Lublani. Kormě vlastních temných skladeb nahráli také řadu děsivých coververzí od Beatles, Status Quo, Rolling Stones i Queen. K té se připojila nově i tradiční korejská skladba Arirang.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám