Hlavní obsah

Na Českého lva kandidují Toman, Tlumočník či Palach

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Na Českého lva za nejlepší film byly nominovány filmy Jan Palach, Tlumočník, Toman, Všechno bude a Zlatý podraz. Nejvíce nominací (třináct) posbíralo historické drama Toman.

Foto: Falcon

Jiří Macháček a Kateřina Winterová ve filmu Toman

Článek

Na nejlepšího režiséra byli nominováni Jan Švankmajer (Hmyz), Robert Sedláček (Jan Palach), Martin Šulík (Tlumočník), Ondřej Trojan (Toman) a Olmo Omerzu (Všechno bude).

Mezi dokumenty mají nominaci Jan Gebert (Až přijde válka), Šimon Šafránek (King Skate), Lukáš Kokeš a Klára Tasovská (Nic jako dřív), Marián Polák (Planeta Česko) a Petr Horký (Švéd v žigulíku).

Foto: Cinemart

Z filmu Jan Palach

Za mužský herecký výkon v hlavní roli byli nominováni  Karel Dobrý (Hastrman), Martin Huba ( Hovory s TGM), Viktor Zavadil (Jan Palach), Jiří Macháček (Toman) a Tomáš Mrvík (Všechno bude). Za ženský herecký výkon v hlavní roli pak Simona Zmrzlá (Hastrman), Ivana Chýlková (Chata na prodej), Jenovéfa Boková (Chvilky), Zuzana Bydžovská (Jan Palach) a Kateřina Winterová (Toman).

Foto: Bioscop

Z filmu Tlumočník

Za vedlejší role mají nominace Jana Synková (Chata na prodej), Tatiana Vilhelmová (Tátova volha), Kristýna Boková (Toman), Eliška Křenková (Všechno bude), Lenka Vlasáková (Všechno bude), Jan Kolařík (Hastrman), Jiří Lábus (Hmyz), Jan Vondráček (Jan Palach), Jan František Uher (Všechno bude) a Jan Hartl (Zlatý podraz).

Za kameru jsou nominováni Diviš Marek (Hastrman), Martin Štrba (Tlumočník), Tomáš Sysel (Toman), Lukáš Milota (Všechno bude) a Vladimír Smutný (Zlatý podraz).

Foto: Cinemart

Chata na prodej

Na nejlepší scénář kandidují Tomáš Pavlíček a Lucie Bokšteflová (Chata na prodej), Eva Kantůrková (Jan Palach), Marek Leščák a Martin Šulík (Tlumočník), Ondřej Trojan a Zdenka Šimandlová (Toman) a Petr Pýcha (Všechno bude).

Foto: CinemaArt

Partnerkou mu je v Hastrmanovi Simona Zmrzlá.

V kategorii Masky mají nominace Zdeněk Klika za Čertí brko, Jana Červenková za Hastrmana, Jana Bílková za Palacha a za Tomana a Jaroslav Šámal za Zlatý podraz. V kategorii hudby mají letos šanci filmy Domestik, Hastrman, Toman, Všechno bude a Zlatý podraz.

Na nejlepší studentský film kandidují Cukr a sůl, Home Sleep Home, Noc s Agamou Spolu sami a Sto dvacet osm tisíc. Cenu za nejlepší plakát získal film Toman. Cenu filmových fanoušků si odnesl snímek Úsměvy smutných mužů režiséra Daniela Svátka.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 23. března v pražském Rudolfinu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám