Hlavní obsah

RECENZE: Zatím dobrý. Prostřílet se ven na svobodu

Právo, Jindřich Göth

Příběh bratří Mašínů znovu ožívá na stránkách grafického románu Zatím dobrý, pandánu ke stejnojmenné knize spisovatele Jana Nováka, v roce 2005 oceněné Magnesií Literou za knihu roku.

Foto: Argo/Paseka

Jan Novák & Jaromír 99: Zatím dobrý

Článek

Novák se, společně s výtvarníkem Jaromírem 99, což je umělecký pseudonym Jaromíra Švejdíka, kromě jiného spoluautora trilogie Alois Nebel, ujal i komiksového přepracování, byť v tomto případě je označení „komiks“ přece jen trochu zavádějící. Tento žánr má přesně definovaná pravidla, zlo i dobro musí být jasně rozpoznatelné na první pohled.

V případě zla není pochyb, je jím komunistická zlovůle, která kosila elity národa, postavila na pranýř a zlikvidovala opravdové hrdiny, kteří se bili za svobodné Československo. Dobro je ale v tomto případě tak trochu relativní pojem, což Jan Novák zohlednil nejen v románu, ale i v jeho kreslené adaptaci.

Jinými slovy, dodnes se můžeme přít o to, zda byli bratři Mašínové, kteří se z ostrakizovaného Československa prostříleli na Západ, hrdinové, nebo bezohlední zabijáci, kteří ve snaze dosáhnout svého cíle šli doslova přes mrtvoly a do své vysněné Ameriky se přebrodili skrze krev nevinných obětí.

Novák jasnou odpověď nedává. Nechává dost volný prostor čtenáři, aby si na Mašíny a jejich činy udělal vlastní názor. Kvalita jeho textu spočívá v tom, že všechny protagonisty vykresluje především jako lidské bytosti se všemi silnými stránkami, ale i slabostmi.

Mašínové v jeho podání nejsou rodokapsoví hrdinové, ale spíš frajírci. Páskové, kteří neusilovali o zápis do historie, ale prostě se stůj co stůj chtěli dostat na Západ.

Mnohovrstevnatý Novákův scénář doprovodil Jaromír Švejdík vynikající kresbou, která knížce dodává jedinečnou atmosféru. Jeho práce uhrane od první stránky, je mistrem detailu i rytmu. Scény výslechu na StB rozbíjí do několika panelů, čímž dokáže skvěle navodit pocit ohrožení a bezmoci.

V momentech, kdy Mašínové prchají z republiky, naopak ilustruje celostránkovými výjevy plnými chladu, osamělých prostor a odcizení. Dobovou náladu zachycuje tlumenými barvami a rozostřenou linkou. Výsledek působí, jako bychom opravdu listovali dobrodružným kresleným špionážním románem z padesátých let, kdyby ovšem v té době v Československu něco takového mohlo vycházet.

Slabinou je občasná zkratkovitost, přece jenom je znát, že spíš než o samostatné dílo jde jen o jakýsi doplněk k mnohem rozsáhlejšímu a propracovanějšímu celku. Jako příspěvek do diskuse o zneužívání moci a revoluci naruby je to ale každopádně „dobrý“. Nejen zatím…

Jan Novák & Jaromír 99: Zatím dobrý
Argo/Paseka, 256 stran, 398 Kč

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám