Hlavní obsah

Nová televizní sezona startuje. Rapl, Most! i Specialisté

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po každoroční vánoční pauze otvírají dnes televize novou, jarní sezonu. Večer začínají dvě seriálové novinky České televize, komediální Most! a druhá řada Rapla, na Nově se objeví premiérové díly Ulice a krimiseriálu Specialisté. Další nové tituly budou následovat v příštích dnech a týdnech.

Foto: Česká televize

Stará jáchymovská parta se v druhé řadě seriálu Rapl přesunula za svým šéfem do Ústí nad Labem. Zleva: Lucie Žáčková, Lukáš Příkazký, Hynek Čermák, Alexej Pyško a Tomáš Jeřábek.

Článek

Druhá řada krimiseriálu Rapl s Hynkem Čermákem v hlavní roli vrací na scénu nejen svérázného detektiva majora Kuneše a partu jáchymovských kriminalistů, ale také melancholickou severskou náladu a humor. I když toho prý bude o něco více než dřív.

„Po jedničce Rapla se vyrojily seriály, které se braly dost vážně, ale my jsme touto cestou jít nechtěli. Proto jsme posílili právě humornou stránku, odstup a nadhled. Pracovali jsme také s charaktery postav, snažili jsme se je prohloubit,“ uvedl režisér Jan Pachl, který je zároveň scenáristou a společně s kreativním producentem Josefem Vieweghem i spoluautorem námětu.

Na otázku, jestli přijdou ještě se třetí řadou, však prý nedovedou odpovědět. „Nezáleží jen na tom, jestli máme dost dalších nápadů, ale také na ohlasu diváků,“ podotkl Pachl.

Hned po Raplovi odstartuje na ČT 1 nový komediální seriál Most! z dílny tvůrčí dvojice Jan Prušinovský a Petr Kolečko. Představuje jejich šestý společný projekt. Hlavní roli Luďka, který si nerozumí s bývalou manželkou, synem ani vlastním bráchou, ztvárnil Martin Hofmann, jeho bratra Pavla Erika Stárková. Pavel totiž podstoupí chirurgickou přeměnu v Dášu, což Luděk nedokáže přijmout. Jenže osud a Dáša zařídí, že ti dva spolu začnou bydlet v domě po otci.

Foto: Česká televize

Česká televize uvede i seriál Most!

Další hrdiny seriálu pak představuje parta Luďkových kamarádů z hospody Severka, kde se silnými názory na kdeco i kdekoho nijak nešetří. „Původně jsem si myslel, že seriál se z velké části bude odehrávat přímo v hospodě a bude mnohem víc konverzační. Nakonec jsme ho z ní ale vytáhli víc ven a udělali z něj takovou docela epickou věc,“ řekl Právu scenárista Petr Kolečko.

Dodal, že ačkoli režisér Jan Prušinovský s ním tentokrát scénář nepsal, má na výsledku opět značný podíl: „Zejména ve druhé půli udělal značné režijní úpravy textu. Na place pak pracuje s textem velmi volně, vždy mu jde o to, aby herci zachovali obsah, ale mluvili po svém. Výsledný tvar díky tomu působí přirozeně. A právě to mě na spolupráci s ním tak baví.“

Další Terapie

Dnes odstartuje svou „českou“ novinku také pražská produkce HBO. Přichází s další řadou adaptace izraelského seriálu Terapie. Třetí a zároveň závěrečná série bude mít 36 dílů. Hlavní postavy klientů psychoterapeuta v podání Karla Rodena tentokrát ztvární Zdena Studenková, Vojtěch Dyk a Marek Taclík.

Foto: HBO

HBO připravilo další díly seriálu Terapie.

Nova přijde dnes vpodvečer s novými díly původního seriálu Ulice. Večer bude mít premiéru další epizoda Specialistů, což je adaptace německého krimiseriálu. Zítra se na její obrazovce objeví nové díly Ordinace v růžové zahradě 2. Očekávat by se letos mohlo i další pokračování detektivního seriálu Dáma a Král, nicméně informace k novým hraným titulům Nova zatím tají. I když je prý podle mluvčí Jany Ondrejechové už brzy oznámí.

V pátek přijde veřejnoprávní televize s dalším komediálním seriálem, a to Strážmistrem Topinkou. Tým českých scenáristů v něm navazuje na původně britský seriál o nerudném doktoru Martinovi, který pro ČT přenesli z anglického pobřeží do fiktivního beskydského městečka Protějov.

Hlavním hrdinou novinky bude poněkud potrhlý policista v podání Roberta Mikluše, nicméně Miroslav Donutil coby Martin z obrazovky nezmizí. Nedovtipný, ale ctižádostivý policista v něm totiž získá při svých pátráních důležitého pomocníka.

Fanoušky amerického seriálu True Detective neboli Temný případ bude zajímat, že očekávaná třetí řada se objeví v celosvětové premiéře na HBO už 14. ledna.

Prima bude po vánoční pauze pokračovat se svou podzimní novinkou, crazy komedií Krejzovi. Premiérové díly se objeví na obrazovce poprvé v úterý 15. ledna. Vážně nemocného Václava Postráneckého vystřídá v jeho roli otce Krejzy Oldřich Navrátil.

Konkrétní termíny k dalším novým seriálům a filmům televize zatím neprozradily. Nicméně ČT už oznámila, že v této jarní sezoně uzavře cyklus Detektivové od Nejsvětější trojice, v němž pod režií Jana Hřebejka a Viktora Tauše hrají herci z Dejvického divadla.

Natočila také tři nové televizní filmy podle knih Hany Proškové s Viktorem Preissem a Davidem Matáskem v hlavních rolích. Pravděpodobně v březnu by pak měl mít premiéru i nový komediální seriál Zkáza Dejvického divadla, který napsali Miroslav Krobot a Ondřej Hübl.

V šestidílném seriálu hrají herci a všichni zaměstnanci známé pražské scény sami sebe, přičemž v ději se mísí fikce s prvky reality. „Velmi rádi si ze sebe děláme legraci, protože to je jedna z možností, jak čelit skutečné krizi divadla a oddálit jeho zkostnatění,“ uvedl režisér Miroslav Krobot.

Ten se bude muset spolu s kolegy v seriálu postavit mimo jiné situaci, kdy se z divadla vytratí nejen peníze, ale i jeho „duch“.

Reklama

Výběr článků

Načítám