Hlavní obsah

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po těžké nemoci zemřela v úterý herečka Jana Štěpánková. Uvedla to Česká televize. Bylo jí 84 let. Rodina a přátelé se s herečkou rozloučili už v pátek, přáli si rozloučení v úzkém kruhu.

Role Jany Štěpánkové

 
Článek

Štěpánková ztvárnila slavné role například v televizních seriálech Taková normální rodinka nebo Nemocnice na kraji města. V posledních letech hrála například v seriálu Doktor Martin.

„Bylo to pro nás velké překvapení, protože paní Štěpánková měla jít ze špitálu domů. Jsem moc rád, že jsem se s ní potkal na jevišti a že se mi podařilo ji v roce 2012 po letech přemluvit, aby se ještě vrátila na vinohradské jeviště. Spolu s dalšími dříve narozenými dámami tady sehrála krásnou roli v představení To byla moje písnička, které bylo o stárnoucích herečkách. Sešly se tam s Janou Hlaváčovou, Danielou Kolářovou a Martou Vančurovou a dalšími,” řekl ČTK ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Štěpánková

Narodila se v roce 1934 v Žilině slavnému herci Zdeňkovi Štěpánkovi a herečce Eleně Hálkové. Měla dva bratry (Petr a Martin Štěpánkovi) a její sestra Kristina Taberyová je divadelní režisérka.

Vystudovala pražskou DAMU a jako profesionální divadelní herečka začínala v pardubickém Východočeském divadle. V šedesátých letech hrála v pražském Divadle S. K. Neumanna, později v Divadle na Vinohradech v řadě výrazných inscenací jako Král Oidipus, Komik, Hamlet či Richard III., nebo v Divadle Na Jezerce a v Ungeltu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Štěpánková pochází z rodiny s velkou uměleckou tradicí.

U filmu debutovala v padesátých letech v komunistické agitce Nástup Otakara Vávry podle předlohy Václava Řezáče. V šedesátých letech přišly filmy jako Lucerna a Blbec z Xeenemünde a během sedmé dekády Rozvod, Dítě či Velké trápení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Štěpánková a Ladislav Chudík

V posledních letech se objevila v komerčně úspěšné pohádce Anděl Páně a v komedii podle předlohy Michala Viewegha Účastníci zájezdu. Krátkou, ale velmi výraznou roli měla v tragikomedii Miroslava Krobota Kvarteto a jejím úplně posledním filmem byl Doktor Martin: Záhada v Beskydech.

Foto: Česká televize

Seriál První republika a Jana Štěpánková

Velké množství seriálových rolí dostávala v televizi už od sedmé dekády – za všechny jmenujme série Taková normální rodinka, Bakaláři, Nemocnice na kraji města, Ranč u Zelený sedmy, Náves, Rodinka, První republika a Doktor Martin.

Jana Štěpánková: Nejslavnější filmy a seriály

Anděl Páně

Účastníci zájezdu

Kvarteto

Nemocnice na kraji města

Taková normální rodinka

Bakaláři

První republika

Reklama

Výběr článků

Načítám