Hlavní obsah

Když Ferda Mravenec bojoval proti imperialismu. Toulky stalinistickou Prahou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další z velkorysých obrazových průvodců Jiřího Padevěta se zaměřil na léta 1948-1956. Průvodce stalinistickou Prahou nabízí téměř tisíc stran informací o životě v mimořádně tvrdé době.

Foto: Repro Průvodce stalinistickou Prahou

Ferda Mravenec odhalí agenty USA.

Článek

Na principu stručných hesel k jednotlivým místům na mapě Prahy nabízí publikace obrovské množství podrobností o životě v hlavním městě.

Foto: Repro Průvodce stalinistickou Prahou

Ferda Mravenec jde po imperialistických agentech. Komiks z 50. let

Čtenář se tak dočte a na fotografiích také vidí, kde se tehdy rozhodovalo o definitivním konci svobody a nastolení diktatury, kde se konaly poslední pokusy občanů o protesty, kde se scházeli studenti nebo kde se domlouvali odbojáři. Kde sídlila StB, kde byly mučírny politických oponentů a kde se vymýšlely a nakonec i realizovaly soudní monstrprocesy, jejichž obětí se mohl stát prakticky kdokoliv.

Kniha se věnuje také místům, kde tvořili umělci, stále více svazovaní hořce směšnou oficiální povinnou estetikou a ideologií, kde zakazovali svobodné umění a vydávali bizarní propagační knihy a časopisy a kde Otakar Švec pracoval na obludném Stalinově pomníku. Na druhou stranu zmiňuje i to, kde psali „podvratní” autoři Egon Bondy nebo Josef Škvorecký.

Foto: Academia

Průvodce stalinistickou Prahou

Dnes už je těžké uvěřit, že i Mateřídouška tiskla na titulní straně diktátory a v komiksu Ferda Mravenec tvrdil dětem, že bojuje proti mandelince bramborové, tzv. „americkému brouku“, kterého k nám schválně házejí američtí agenti. Podobné detaily vypovídají o zvrácenosti komunistického režimu možná lépe než statistiky.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám