Hlavní obsah

Zemřel tvůrce animovaného Spongeboba Stephen Hillenburg

Ve věku 57 let v pondělí zemřel americký kreslíř, animátor a mořský biolog Stephen Hillenburg, který se proslavil především jako tvůrce animovaného seriálu Spongebob v kalhotách. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na televizní stanici pro děti Nickelodeon, na které se seriál o dobrodružstvích žluté mořské houby a jejích přátel v podvodním městě Zátiší Bikin vysílá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autor Spongeboba Stephen Hillenburg na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme neuvěřitelně zarmouceni zprávou o tom, že Steve Hillenburg zemřel po boji s ALS,” uvedla televizní stanice. „Byl milovaným přítelem a dlouholetým kreativním partnerem všem v Nickelodeon, v srdcích jsme s celou jeho rodinou,” dodala stanice.

ALS je zkratka pro amyotrofickou laterální sklerózu, neurodegenerativní onemocnění, které se v roce 2014 dostalo do povědomí lidí v souvislosti s takzvanou kbelíkovou výzvou, při které si lidé na hlavu vylévali kbelík s ledovou vodou. Že ALS trpí, Hillenburg oznámil už v roce 2017.

Upoutávka na film Spongebob ve filmu: Houba na suchuVideo: Paramount Pictures International

První seriál o Spongebobovi, který Hillenburg napsal, produkoval i režíroval, se vysílal v roce 1999. Hillenburg ale začal vytvářet figurky mořských tvorů již mnohem dříve, v době, kdy přednášel v Kalifornii mořskou biologii. Seriál o žluté mořské houbě v kalhotách vyhrál řadu ocenění včetně čtyř televizních cen Emmy a dočkal se i filmového či muzikálového zpracování.

Foto: Profimedia.cz

Stephen Hillenburg

Reklama

Výběr článků

Načítám