Hlavní obsah

Zemřela sopranistka Montserrat Caballéová, s Mercurym nazpívala hit Barcelona

– Barcelona • Aktualizováno

Ve věku 85 let zemřela španělská operní pěvkyně Montserrat Caballéová. Sopranistka známá i popovým duetem Barcelona skonala v nemocnici Hospital de la Santa Creu i Sant Pau v katalánské metropoli Barcelona po delší nemoci, napsala agentura DPA.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Operní hvězda Montserrat Caballéová

Článek

Vlastním jménem Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch byla jednou z nejobdivovanějších známějších operních hvězd 20. století. Byla proslavená svou vynikající hlasovou technikou a úžasnými interpretacemi belcantového repertoáru.

Profesionální dráhu začala v roce 1955 na operní scéně Teatro Fortuna v malém městě Reus (blízko Tarragony). Mezinárodního úspěchu dosáhla o deset let později, když zastoupila nemocnou Marilyn Horne v koncertní verzi opery Lucrezia Borgia v Carnegie Hall v New Yorku. Její interpretace vzbudila senzaci a proslavila ji v celém operním světě. Pak už následovalo účinkování v Metropolitní opeře, londýnské Královské opeře Covent Garden či milánské La Scale.

Montserrat Caballé ztvárnila více než osmdesát operních rolí, od oper barokních až k dílům Giuseppe Verdiho, Richarda Wagnera a Richarda Strausse. Populárním se stalo její společné album s Freddiem Mercurym s názvem Barcelona, jehož titulní píseň zazněla i na zahájení Olympijských her v Barceloně v roce 1992.

Její hlas je nezapomenutelný pro svou čistotu, přesnost a sílu. Byla obdivovaná pro svůj dramatický výraz a interpretační schopnosti, ale odborníci obdivovali její excelentní techniku, hlasové zabarvení a nádherná pianissima.

Caballéová se několikrát představila i českým divákům, naposledy před osmi lety na Mezinárodním hudebním festivalu Petra Dvorského na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Hodně času věnovala pomoci mladým začínajícím zpěvákům, m.j. stála u zrodu kariéry José Carrerase, který poté po řadu let byl jejím partnerem na scéně. Její žákyní byla i její dcera, sopranistka Montserrat Martí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám