Hlavní obsah

Rocky Horror Picture Show i Vlasy. Projekt 100 přiblíží dějiny muzikálů

Novinky, Stanislav Dvořák

Filmový Projekt 100 se bude věnovat muzikálům. Putovní festival má premiéru 1. srpna na Letní filmové škole Uherské Hradiště a nabízí pět titulů.

Foto: United Artists

Z filmu Vlasy

Článek

Kouzlo Projektu 100 spočívá hlavně v tom, že cestuje po malých kinech v regionech a ukazuje především mladším divákům filmovou klasiku, významná umělecká díla, kterým se multikina a komerční televize nevěnují.

“Po loňské pětici sci-fi filmů se letos Projekt 100 zaměří na muzikál. Výběr filmů daného žánru se opět řídil několika podstatnými kritérii, ke kterým patří zásadní význam pro filmovou historii, nesporná vizuální kvalita, vytvoření dostatečně kompaktní kolekce a divácká atraktivita. V neposlední řadě pak Projekt 100 navazuje na sekci věnovanou muzikálům na Letní filmové škole, což krásně propojuje aktivity Asociace českých filmových klubů,” řekla ředitelka přehlídky Radana Korená.

Letos pořadatelé vybrali jeden český film, jeden australský, jeden evropský a dva americké. Pocházejí z let 1952–2001.

Foto: AČFK

Moulin Rouge

Bude to Zpívání v dešti Stanleyho Donena a Genea Kellyho, western po česku o whisky, limonádě, padouších a hrdinech Limonádový Joe aneb Koňská opera režiséra Ondřeje Lipského, parodie Jima Sharmana na béčkové horory Rocky Horror Picture Show a kultovní Vlasy Miloše Formana. Sestavu doplňuje Moulin Rouge Baze Luhrmanna.

Na Letní filmové škole budou filmy Projektu 100 uvedeny s odbornými úvody a poté, od 31. ledna 2019, budou putovat po českých a moravských městech. Podrobnosti najdete na projekt100.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám