Hlavní obsah

Na Slovensku protestují proti výstavě Františka Ringo Čecha

– Liptovský Mikuláš
Právo, ivi (Bratislava)

Část zaměstnanců Liptovské galerie protestuje proti výstavě Ringo ever, Rembrant never, která se koná v prostorech Galerie Kolomana Sokola v centru Liptovského Mikuláše. Jedná se o výstavu obrazů českého hudebníka a galeristy Františka Ringo Čecha.

Foto: Liptovská galerie

Plakát k výstavě Františka Ringo Čecha.

Článek

Deník Sme napsal, že část zaměstnanců galerie se od výstavy veřejně distancovala a žádají její zrušení.

„Ve jménu odborných zaměstnanců galerie se od této výstavy veřejně distancujeme. Domníváme se, že prezentovaná tvorba F. R. Čecha neodpovídá kritériím výtvarného umění, je společensky dehonestující, tudíž do kulturní instituce nepatří,“ napsala v otevřeném dopise výtvarnice a zaměstnankyně galerie Erika Benická.

Je nevyvinutý

„Jeho naturalisticky stylizovaný projev je nevyvinutý, jednotvárný, příliš snaživý, kýčovitý, sarkastický, obscénní a deviantní, bez vědomí etické odpovědnosti výtvarné tvorby. Obsahově se jedná o nejhrubší formu výsměchu kulturním a etickým principům, k nimž se hlásíme,“ pokračuje dopis.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman udílí státní vyznamenání Františku Ringo Čechovi

Kurátor výstavy Peter Cabadaj říká, že výstava je určená těm, kteří dovedou ocenit specifický humor a pohled na život Františka Ringo Čecha.

„Pokaždé se najdou kritici, kteří Ringovi předhazují drsný slovník, vulgarismy nebo perverzitu. Ringo uznal, že se ve svých úsudcích nemýlí a mohou mít neoddiskutovatelnou pravdu,“ říká Cabadaj.

Ředitelka galerie Alena Chebeňová se odvolává na svobodu projevu. „Oficiálně se toleruje nejen jiný názor, ale i jiný vkus,“ říká. Konstatovala, že výstava má zatím velmi dobrou návštěvnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám