Hlavní obsah

Herce Bořivoje Pence na poslední cestě provázel potlesk a slzy

Dlouhotrvající potlesk a slzy v pondělí v Malé obřadní síni strašnického krematoria provázely poslední rozloučení s hercem Bořivojem Pencem. Člen Divadla Járy Cimrmana zemřel v pražské nemocnici 26. června ve věku 82 let. Ještě nedlouho před svou smrtí se Penc objevil jako král v jedné z nejslavnějších cimrmanovských her Dlouhý, Široký a Krátkozraký.

Foto: Vlastislav Navrátil, ČTK

Bořivoj Penc

Článek

Herec a spoluzakladatel Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák ve smutečním projevu připomněl, že se s Pencem znali už od základní školy. S odkazem na inscenaci Hospoda na mýtince Svěrák uvedl, že se Penc narodil "jako hrabě Nikolič do chudých poměrů", a proto hrál na "varhany chudých", harmoniku, přestože mohl být vynikajícím klavíristou.

Principál Divadla Járy Cimrmana Svěrák také řekl, že Penc byl rozený pesimista, přesvědčený o tom, že vše dopadne špatně. "Byl to dobrý život, nedopadlo to tak špatně," uvedl na Pencovu adresu Svěrák.

Na závěr smutečního obřadu zazněly skladby Valčík na rozloučenou, Alžbětinská serenáda a Ave Maria. Vedle Svěráka se s Pencem přišli rozloučit Miloň Čepelka a další členové Divadla Járy Cimrmana. Mezi smutečními hosty byli také herci Miroslav Táborský a Vojta Kotek nebo hudebník Jaroslav Uhlíř.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Herec Zdeněk Svěrák přichází na poslední rozloučení s hercem Bořivojem Pencem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

S Bořivojem Pencem se přišli rozloučit i herci Vojtěch Kotek a Miroslav Táborský (vpravo)

Bořivoj Penc se narodil 19. ledna 1936. Byl vystudovaný nástrojař. Počátkem 80. let ho oslovili ke spolupráci u Cimrmanů. V jednom z rozhovorů Penc vzpomínal, že v začátcích měl obrovskou trému. První představení Němý Bobeš bylo podle něj "na infarkt". Diváci ho znají také jako doktora Vypicha ze Záskoku, Jana Husa z Českého nebe nebo Hynka z Blaníku.

Vedle divadla hrál i ve filmu, první z těch, ve kterých se objevil, byla Nejistá sezona, který autorská dvojice Zdeněk Svěrák – Ladislav Smoljak natočila na sklonku komunistického režimu a ve kterém s humorem, satirickou příchutí i s nádechem nostalgie líčí peripetie malého divadelního souboru s nadřízenými orgány. Penc se dále objevil ve filmech Pražákům, těm je hej, Obecná škola, Lotrando a Zubejda, Vratné lahve nebo Tři bratři. Hrál také v televizních seriálech Bylo nás pět nebo Případy detektivní kanceláře Ostrozrak.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bořivoj Penc (vpravo) se Zdeňkem Svěrákem a Petrem Bruknerem během slavnostního představení Psaní do nebe aneb 50 let Divadla Járy Cimrmana

Podobně jako v případě úmrtí Ladislava Smoljaka v roce 2010 budou muset Pencovy role přeobsadit. V červenci a srpnu jsou v Divadle Járy Cimrmana divadelní prázdniny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám