Hlavní obsah

Dva druhy pravdy: České objevování hvězdy americké krimi

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michael Connelly byl reportérem Los Angeles Times a dnes je autorem mezinárodně úspěšných thrillerů o Harrym Boschovi. O člověku, který se po třiceti letech u policie stal soukromým detektivem. Další z jeho případů se jmenuje Dva druhy pravdy (Domino, přeložil Jan Netolička, 408 stran, 349 Kč, e-kniha 179 Kč).

Foto: Domino

Obal knižní novinky

Článek

Název vychází z Boschova názoru, že existují dva druhy pravdy: jedna, kterou si vysnili ti, kteří odmítají vidět věci tak, jak jsou, respektive ji využívají ve svůj prospěch, druhá pravda je, dá se říci, objektivní, nelítostně odhalující realitu bez příkras. On sám byl vždy přívržencem druhého pohledu.

Pro českého čtenáře není Connelly neznámou veličinou. Loni vyšel s Harrym Boschem román Odvrácená strana konce a předtím ještě thriller Přeběhlík. Větší ohlas přesto nevzbudily. Přitom autor patří ke špičce svého žánru, mimo jiné proto, že jeho Bosch je nelítostným bojovníkem za právo a spravedlnost. Není to žádný rozervaný hrdina trpící vnitřním zmatkem, je prostě bojovník bez bázně a hany. Přitom jeho obraz netrpí žádným schematismem ani nešustí papírem s romantikou rodokapsů.

Americký televizní seriál s názvem Bosch natočený podle jeho knih je jedním z nejsledovanějších původních seriálů ve službě Amazon Prime, kde budou diváci zanedlouho moci sledovat už čtvrtou řadu. Jenomže dosah internetových televizí není u nás tak rozšířený.

V thrilleru Dva druhy pravdy působí Bosch jako dobrovolník pro policejní oddělení v kalifornském San Fernandu, kde se snaží úspěšně otevírat nevyřešené, v archivu zaprášené případy. Pro jeho zkušenost ho velitelé využívají jako poradce i v aktuálních případech, jako je vražda otce a syna lékárníků. Pátrání vede do prostředí nekalých obchodů s léky využívanými převážně starými lidmi. I to se může ukázat jako zdroj velkých zisků, chopí-li se toho někdo až mafiánským způsobem.

Jeden drobný rys Boschovu postavu spojuje s jinými policejními hrdiny. Je otcem dcery, která se o něho bojí. Přesto Connelly dokáže z jeho pohledu vyprávět tak poutavě, že se čtenář od textu jen tak neodtrhne. Možná i proto, že ho autor vysílá do první linie boje se zločinem, dokonce v utajení, protože Bosch v tomto příběhu odpovídá věkem kategorii lidí, které mafie obchodující s léky využívá.

Přesto nejde o dobrodružství pro dobrodružství. Connelly nelítostně odhaluje vnitřní problémy fungování americké společnosti, které umožňují zneužívat veřejně prospěšných projektů k vyděračské praxi. Určitě i proto jsou jeho knihy tak úspěšné.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám