Hlavní obsah

Villazón podpoří v Praze benefičním koncertem Zdravotního klauna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexický tenorista Roland Villazón zazpívá 20. června ve Španělském sále Pražského hradu na benefičním koncertu pro organizaci Zdravotní klaun. Charismatický pěvec, který je mezinárodním ambasadorem organizace Red Noses Clowndoctors, vystoupí v programu složeném ze skladeb slavných i méně známých španělských, katalánských, argentinských a mexických skladatelů.

Foto: archív umělce

Rolando Villazón byl klaunem, který pomáhal dětem.

Článek

Villazóna doprovodí kanadská klavíristka Carrie-Ann Mathesonová, informovala ředitelka organizace Zdravotní klaun Kateřina Slámová Kubešová.

Na koncertu zazní díla Manuela de Fally, Federica Pompoua, Fernanda Obradorse, Carlose Gustavina, Silvestre Revueltase i výběr latinskoamerických písní.

„Zdravotní klauni jsou jedna velká rodina, pozvání do Prahy jsem proto přijal rád. Mám dobré zkušenosti s předchozími vystoupeními ve vašem krásném městě,” uvedl Villazón, který v Praze zazpíval poprvé v roce 2005.

Dr. Rollo, jak zní klaunské jméno známého operního pěvce, býval aktivním zdravotním klaunem v Mexiku, ještě předtím, než se stal hvězdou světových pódií. „Oni dokážou přeměnit slzy ve smích. Vnášejí do nemocničních pokojů štěstí a barevnost. Jak jen to je možné, doprovázím je na jejich návštěvách po nemocnicích a znovu a znovu se stávám svědkem toho, jak skvělou práci dělají,” uvedl Villazón.

Členem hnutí Red Noses Clowndoctors se pěvec stal před deseti lety. Zdravotní klaun musí mít podle něj kreativitu a empatii pro práci v nemocnici. „Klaun bez srdce je klaun bez vzájemného napojení. Velmi důležitý je trénink. Aby klaun přinesl štěstí a radost dalším, musí tomu dát veškerou energii, spolupracovat s rodiči a doktory. Být klaunem není nic snadného,” podotkl Villazón.

Nezisková organizace Zdravotní klaun, které je věnován výtěžek z koncertu, působí od roku 2001. Sdružuje 86 profesionálních klaunů, kteří navštěvují 71 zdravotnických zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám