Hlavní obsah

Bobby McFerrin a jeho zpěváci tvořili přímo na pódiu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho slavná skladba Don’t Worry, Be Happy v pražském Foru Karlín nezazněla, nicméně vystoupení amerického zpěváka Bobbyho McFerrina, jeho znamenitých kolegů Joeye Blakea a Davida Worma a dvanácti členů libereckého sboru Akcent bylo ve středu večer skutečným uměleckým zážitkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Bobby McFerrin ve Foru Karlín

Článek

Koncerty dostaly název Circlesongs a jejich program byl inspirován albem, které McFerrin vydal v roce 1997. Jeho hlas na něm v improvizacích doprovází tucet zpěváků a zpěvaček, kombinuje v něm tajemné slabiky s opakujícími se rytmy a někdy až exotickými zvuky

Foto: Petr Horník, Právo

Bobby McFerrin byl se svými zpěváky na pódiu hodinu a půl.

Foto: Petr Horník, Právo

Bobby McFerrin a sbor Akcent.

Pražský koncert byl tedy postavený na vícehlasých sborových skladbách vznikajících v danou chvíli a leckdy zpívaných i diváky v sále. Byl poctou společnému zpěvu, poklonou improvizaci a svobodě uměleckého projevu. To když se třeba McFerrin pouštěl do zpěvu různých citoslovcí a členové Akcentu to dělali podle něho.

Přímo na pódiu vznikaly prvotní nápady, jejichž autory byli McFerrin a jeho dva zpívající kolegové. Postupně je rozvíjeli, přidali se sboristé a vše zdárně nabylo do formy skladby prezentované pouze hlasy. Někdy to bylo až strhující, navíc zpěváci leckdy svými hlasy napodobovali zvuky hudebních nástrojů, což prvotnímu pojetí dalo širší rozměr.

Foto: Petr Horník, Právo

Bobby McFerrin míří z Prahy do Ostravy.

Členové Akcentu, které si McFerrin na koncerty v Praze a Ostravě, kde se akce uskuteční ve čtvrtek večer, vybral, se s ním sešli poprvé hodinu před začátkem vystoupení na zvukové zkoušce. Rychle se poznali a vše další už se pak dělo v hodinu a půl trvajícím vystoupení.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám