Hlavní obsah

Hudební ikona na dně. Výrobce kytar Gibson krachuje

Novinky, Stanislav Dvořák

Gibson bylo a je jedno z nejslavnějších jmen v dějinách rocku a popu, neschopné vedení firmy ale nadělalo dluhy za stovky miliónů dolarů a firma požádala o vyhlášení konkurzu, uvedl server RollingStone.

Foto: Profimedia.cz

Kytara Gibson

Článek

Společnost z amerického Nashvillu se snaží dostat z astronomických dluhů zrušením některých částí firmy, odhodí různé nepovedené vedlejší projekty a do budoucna se prý chce soustředit jen na hudební nástroje.

Výroba zatím může normálně pokračovat, ale firma ještě nemá vyhráno. RollingStone uvedl, že v posledních letech zisk prudce klesal a Gibson si nadělal dluhy za 100 až 500 miliónů dolarů.

Generální ředitel společnosti Henry Juszkiewicz tvrdí, že už „udělali podstatné kroky k restrukturalizaci a prodali části firmy, které nepatřily k jádru”.

Šlo o části, které se nevěnovaly výrobě kytar, ale systémům domácí zábavy. Byly těžce prodělečné, zatímco o samotné hudební nástroje je stále zájem. Americké kytarové firmy částečně potápí i omezení dovozu dřeva z tropických stromů. RollingStone připomněl, že problémy má také Gibsonův slavný konkurent Fender.

Gibson se zřejmě nakonec vzpamatuje, protože má celou řadu známých značek hudebních nástrojů (Epiphone, Kramer, Steinberger) a celosvětově se těší dobré pověsti, ale pro management je to poučení, že má prodávat kytary a nepouštět se do oborů, kterým nerozumí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám