Hlavní obsah

Jana Hlaváčová slaví osmdesátku

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka Jana Hlaváčová dnes slaví osmdesáté narozeniny. Spolu se svým manželem, hercem Luďkem Munzarem, se stala ztělesněním hereckého mistrovství zrajícího plnohodnotně od mladých k velkým dramatickým rolím, z nichž většinu ztvárnila na jevišti pražského Národního divadla.

Foto: ČTK

Herečka Jana Hlaváčová

Článek

Už ve svém prvním angažmá v plzeňském divadle nehrála jen naivky, ale i charakterní a komediální postavy, v nichž pokračovala i po svém přijetí do pražského Národního divadla od poloviny 60. let.

Ztvárnila tam významné role v klasickém i současném repertoáru, byla Jiráskovou Vojnarkou i Kněžnou v Lucerně, Vrchlického a Fibichovou Hippodamií, Nastasjou Filipovnou v Dostojevského Idiotovi, Markytkou v Macháčkově inscenaci Našich furiantů, Magdalenou Marií ve Vévodkyni valdštejnských vojsk, Gertrudou v Hamletovi, Raněvskou ve Višňovém sadu, Čapkovou Emilií Marty.

Po odchodu z Národního divadla se stala členkou Divadla na Vinohradech, kde vytvořila další krásné postavy. Za roli Agnes v Albeeho Křehké rovnováze se stala držitelkou Ceny Thálie, další pak získala za celoživotní činoherní mistrovství. Je rovněž nositelkou Ceny Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Velkou příležitost jí poskytly i film a televize (Kam čert nemůže, Raněný lučištník, Ikarův pád, Koncert na konci léta, Jak básníkům chutná život a další).

Po řadu let působila jako profesorka herectví na pražské DAMU. Svou uměleckou i pedagogickou činnost přerušila v roce 2011 v souvislosti s onemocněním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám