Hlavní obsah

První jarní den se v některých kavárnách platilo básní

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenadvacátý březen, který je prvním jarním dnem i Světovým dnem poezie, byl pro více než tisíc kaváren, barů či restaurací ve čtyřiceti zemích světa časem, kdy se jejich zákazníci stali básníky a jejich verše platidlem. K akci Zaplať básní, která navazuje na významnou vídeňskou kavárenskou kulturu, se počtvrté zapojily i některé české kavárny.

Foto: Jaroslav Špulák

Písničkáři Voxel a Mirka Miškechová v pražské kavárně Louvre.

Článek

K iniciativě Zaplať básní se v Česku letos přidaly kavárny z Prahy, Brna, Plzně, Uherského Hradiště, Hradce Králové, Kroměříže, Zlína a dalších měst.

„Zákazníka, který si u nás ve středu 21. března objednal kávu nebo čaj, naše obsluha upozornila, že může zaplatit vlastní básní. Pokud se tak rozhodl, dostal papír i tužku. Básně jsme pak vystavili na speciálních stěnách v kavárně, aby si je mohl každý přečíst,“ řekl majitel kavárny Kafé Zámek ve Zlíně Miroslav Kupský.

Podobné to bylo v pražské kavárně Louvre na Národní třídě. Včera tam k této akci zahráli písničkáři Mirka Miškechová a Voxel.

Ambasadorem akce Zaplať básní je americký zpěvák JP Cooper, který hledá inspiraci pro muziku v poezii. Talentovaný zpěvák a skladatel složí z nejinspirativnějších básní, kterými zaplatí kávu poetové na celém světě, novou píseň.

Reklama

Výběr článků

Načítám