Hlavní obsah

Kamil Miketa popularizuje český výzkum vesmíru

Právo, František Cinger

Premiéra knihy Češi znovu dobývají vesmír (Mladá fronta, 224 stran, 299 Kč) autora Kamila Mikety, která se odehrála v úterý v Praze, představila více než čtyřicetiletý podíl českých vědců na výzkumu prostoru přesahujícího náš svět.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Křest knihy Kamila Mikety Češi znovu dobývají vesmír.

Článek

Novinář zaměřující se na více než jednadvacet českých stop v kosmu popularizuje náš podíl na výzkumu nadzemského světa. Kráčí od Ludvíka Očenáška, který ve třicátých letech minulého století vyvinul vzdušné torpédo, jehož odkaz využily ruské kaťuše i nacistická V2.

Lidí podílejících se na výzkumu vesmíru majících domov svůj či předků v České republice je víc. Třeba filmový milovník Antonín Novotný, který ve filmu Katakomby obdivoval Adinu Mandlovou, se po exilu v roce 1968 zapojil do výzkumu týkajícího se izolačních křemičitých desek na trupech raketoplánů. Je to existenční věc všech raketoplánů.

Velmi cennou hodnotou Miketovy práce je soustředění se na českou stopu mezi americkými astronauty. Jsou jimi Eugen Cernan, potomek Čerňanů, napůl ze Slovenska a od Tábora, Jim Lovell i John Blaha.

Zajímavá je historie hodinek značky Bulova, ve které také existuje český základ prapředků jejich výrobce. Díky astronautům se také tajně prošly po Měsíci a připomínají vliv země uprostřed Evropy.

A je tu samozřejmě i podíl Vladimíra Remka na průzkumu vesmíru, jenž se v knize přiznává k nadšení z účasti republiky v roce 2008, kdy se připojila k Evropské kosmické agentuře.

Od té doby se rozšířily možnosti podílu republiky na výzkumu vesmíru. Na dvacet pět vědeckých ústavů a univerzitních pracovišť a pětatřicet firem se podílí na produkci špičkových technologií, využívaných celým světem. K úspěchům patří i podíl na výzkumu Marsu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám