Hlavní obsah

Na oscarové filmy se ve světě celkem chodí, v ČR propadají

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký vztah mají Oscary a komerční úspěch? Hodně složitý. Situace ve světě a v ČR se liší a u filmu platí vždy, že nic není zárukou ničeho.

Foto: Cinemart

Zoufalá Mildred (Frances McDormandová) z filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem

Článek

Filmy aktuálně nominované na Oscary sahají od komerčních až po téměř alternativní. Komedie Get Out stála pouhých 5 miliónů dolarů, což je v Hollywoodu směšná částka. Vydělala ale 255 miliónů na hrubých tržbách.

Tato čísla blednou ve srovnání s hitem Dunkirk, který už má tržby okolo 535 miliónů dolarů, jenže historické drama také stálo přes 100 miliónů. Tři billboardy kousek za Ebbingem stály pouze 12 miliónů dolarů a tržby se vyšplhaly na 121 miliónů.

Film Tvář vody, který aktuálně čelí obviněním z plagiátorství, stál 20 miliónů dolarů a vydělal asi 111 miliónů. Nejtemější hodina stála 30 miliónů a vynesla asi 135 miliónů. Akta Pentagon byla dražší (cca 50 miliónů) a vydělala skoro stejně jako Nejtemnější hodina.

Foto: Vertical Ent.

Meryl to zase všem nandá.

Hodně nezávislý film Dej mi své jméno je účetně nejmenší - rozpočet měl jen 4 milióny a vydělal dosud 30 miliónů.

V ČR řada filmů teprve vstoupí do kin, ale Tři billboardy kousek za Ebbingem a Nejtemnější hodina už tu běžely - s velmi skromným výsledkem. Na první přišlo v premiérový víkend jen 9 224 lidí a na druhý 15 440.

Češi ignorují i vítěze Oscarů. Předloni byl vyhlášen nejlepším filmem Spotlight, příběh tří reportérů, kteří odhalili zneužívání dětí v církvi. Do českých kin vstoupil po Oscarech, 7. dubna, a propadnul. Když v roce 2015 získal Oscary za nejlepší film, režii, původní scénář i kameru film Birdman, situace nebyla jiná. Česká kina hlásila nezájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám