Hlavní obsah

Stromzy i Lipa převzali Brit Awards

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dua Lipa a Stormzy se ve středu v noci stali hlavními vítězi hudebních cen Brit Awards, jež jsou britskou obdobou amerických cen Grammy. Stejně jako při rozdělování letošních Zlatých glóbů nebo cen Grammy se i účastníci londýnského ceremoniálu přihlásili k boji proti sexuálnímu obtěžování. Hosté slavnosti dostávali kytice nebo odznaky s bílou růží jako symbol hnutí Time’s Up, obdoby kampaně #MeToo.

Foto: Joel C Ryan, ČTK/AP

Stormzy

Článek

Dvaadvacetiletá Dua Lipa, pocházející z rodiny kosovských přistěhovalců, byla nominována v pěti kategoriích a získala ocenění za nejlepší britskou zpěvačku a cenu objev roku. Nejlepším zpěvákem se stal čtyřiadvacetiletý rapper a hiphopový zpěvák Stormzy, který rovněž dostal cenu za nejlepší album. Cenu za nejlepší britský singl si odnesl soulový zpěvák Rag’n’Bone Man.

Nejlepší zahraniční skupinou je podle porotců rocková formace Foo Fighters ze Spojených států. Nejlepší zahraničí sólovou zpěvačkou byla vyhlášena novozélandská zpěvačka Lorde, v mužské kategorii pak Američan Kendrick Lamar.

Brit Awards organizuje profesní hudební sdružení British Phonographic Industry, ceny se udělují od roku 1977. Většina vítězů je vybírána hlasováním více než tisícovky členů sdružení, včetně zástupců nahrávacích společností, tisku, obchodníků s hudebninami, producentů, diskžokejů a sponzorů.

Mezi oceněnými byly v minulosti legendy popu a rocku – skupiny Beatles nebo Oasis a interpreti Robbie Williams, David Bowie, Lady Gaga nebo Björk.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám