Hlavní obsah

Kurosawa i hořké komedie ze současnosti. Začíná japonský festival

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve čtvrtek začne festival japonských filmů a kultury Eigasai v pražské Lucerně. Kromě filmu nabídne ukázky kaligrafie, bubny taiko i něco na zub.

Foto: Profimedia.cz

Rashomón

Článek

Filmový program bude silně zaměřen na slavného Akiru Kurosawu (1910-1998), protože právě uběhlo 20 let od jeho smrti. Na druhou stranu bude zastoupen i současný japonský film, především výběrem hořkých komedií, parodií a sci-fi.

Z Kurosawových filmů poběží třeba zásadní Rašómon (1950), kterým Kurosawa a japonský film prorazili do světa, temné Nebe a Peklo (1963) či Dodeskaden (1970).

V rámci doprovodného programu uvedou Kurosawovu brilantní divadelní dvouaktovku Muži, kteří šlapou tygrovi na ocas. Dojde i na pražskou premiéru nové hry Prodavač řas v podání brněnského Divadla kjógenu, dílnu hry na bubny taiko a rodinný program v Mramorovém sále Lucerny,  kde mohou návštěvníci na vlastní kůži vyzkoušet japonskou kaligrafii, deskové hry a řadu dalších disciplín, nebo třeba ochutnat japonskou kuchyni. Detaily programu budou zveřejněny na webu www.eigasai.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám