Hlavní obsah

Brittenův Billy Budd poprvé v Česku

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operu britského skladatele Benjamina Brittena Billy Budd uvede poprvé na české jeviště Opera Národního divadla v Praze. Jako první inscenace v novém roce zazní ve dvou premiérách 18. a 20. ledna na jevišti historické budovy Národního divadla.

Foto: Hana Smejkalová

V titulní roli opery Billy Budd v Praze debutuje americký barytonista Christopher Bolduc.

Článek

Opera Billy Budd je čistě mužskou záležitostí. Její dramatický příběh se odehrává na lodi během napoleonských válek mezi třemi protagonisty: mladým námořníkem Billym Buddem, zbrojmistrem Johnem Claggartem a kapitánem Verem. V těchto rolích se českému publiku představí americký barytonista Christopher Bolduc, izraelský basista Gidon Saks a slovenský tenorista Štefan Margita.

Dílo v Praze nastudoval britský dirigent Christopher Ward, pro něhož je Britten srdeční záležitostí. „Je součástí mé DNA. Jeho jazyk ke mně promlouvá velice jasně. Při poslechu třeba jen několika taktů se mi okamžitě vybaví domov,“ řekl.

Jevištní podobu vtiskl Brittenově opeře šéf činohry ND, režisér Daniel Špinar, jehož na příběhu zajímá jak potlačovaná sexualita, v Brittenově době těžko veřejně prezentovatelná, tak i svědomí.

K inscenaci nepřistupuje realisticky, podobně jako už ve své režii Janáčkovy opery Z mrtvého domu, nýbrž metaforicky. „Operu pojímám snově a lehce surrealisticky. Hudba mě inspirovala v tom, že je poměrně dost křehká, ač je o příběhu ve válečných časech. A to chci podpořit. Naše pojetí by také mělo být výtvarnější, než se běžně dělá,“ dodal.

Operu podle románu Hermana Melvilla složil Britten v roce 1951. Premiéru v londýnské Covent Garden dirigoval sám skladatel a roli kapitána Vereho zpíval jeho životní partner, tenorista Peter Pears. V pražském Národním divadle se do konce sezóny uskuteční pouze šest představení.

Reklama

Výběr článků

Načítám