Hlavní obsah

Před 10 lety zemřel zpěvák Karel Černoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 10 lety, 27. prosince 2007, zemřel český zpěvák Karel Černoch. Prošel si několika skupinami a žánrovými přerody.

Foto: Profimedia.cz

Karel Černoch

Článek

Karel Černoch zkoušel v 60. letech rokenrol, typickým rockerem ale nebyl. Vystupoval  například se skupinou Juventus, postupně se ale stal představitelem středního proudu.

Jeho kariéru téměř ukončila komunistická moc, když byla Píseň o mé zemi na Bratislavské lyře 1969 pochopena jako protest proti okupaci Československa „spřátelenými“ vojsky. Černoch překvapil v roce 1971 comebackem, provedl nucenou sebekritiku a od písně se distancoval. Poté již mohl normálně vystupovat i v televizi a zařadil se do mainstreamu v normalizačním Československu.

Foto: Lukáš Táborský

Karel Černoch

Působil také v divadle Ateliér s Josefem Dvořákem, Evou Olmerovou, Ivanem Vyskočilem či Jaromírem Hanzlíkem a v Divadle Semafor nebo v Country beatu Jiřího Brabce.

Částečně byl Černoch i hercem. V osmdesátých letech se staly pověstnými jeho scénky s Jiřím Wimmerem, které patřily k nejvtipnějším součástem tehdejších televizních pořadů, a objevil se i v pohádkách. Po revoluci hrál v muzikálech jako Les Miserábles nebo 451 stupňů Fahrenheita a Monte Christo. V roce 2007 podlehl rakovině.

Jeho dcera je zpěvačka skupiny Monkey Business Tereza Černochová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám