Hlavní obsah

RECENZE: Jelen umí zaujmout civilním způsobem

Právo, Jaroslav Špulák

Vánoční koncert skupiny Jelen v pražském Foru Karlín byl v neděli 17. prosince vyprodaný. Kapela na něm představila písničky ze svých dvou alb, nový duet zpěváka Jindry Poláka s Debbi a také koledu, kterou zapěla úplně na závěr jen tak, bez mikrofonů, k dokreslení atmosféry těchto časů.

Foto: Lucie Levá

Zpěvák a kytarista Jindra Polák ve Foru Karlín.

Článek

Jelen je v současnosti skupina, která má pevné posluchačské zázemí a dokáže na svých koncertech lidi rozezpívat a tím pádem pobavit. Obojí potvrdila i v Praze, když se hned s první skladbou Vlčí srdce naladila s publikem na stejnou vlnu a to souznění vydrželo až do úplného závěru večera.

Vystoupila už bez svého akordeonisty Janka Kováříka, který se s ní rozloučil před vánočními koncerty a vydal se na vlastní hudební cestu. Do Fora Karlín se ale podívat přišel.

Foto: Lucie Levá

Jindra Polák a Kateřina Marie Tichá si společné vokální pasáže užívali.

Novinkou byl i duet Jindry Poláka se zpěvačkou Debbi. Jmenuje se Mars a Venuše, je „po jelenovsku“ příjemný i znělý a přímo v sále bylo evidentní, že ho fanoušci záhy přijmou s nadšením za svůj. Dokladovali to zpěvem již při druhém refrénu, přičemž Jelen takto předestřel, že pokud jde o duety, umí si pro ně citlivě vybrat ženské partnery a napsat dobré písně.

Pro Debbi to přitom byla neobvyklá situace, neboť zatímco její vlastní repertoár, který představila v průřezu v roli předskokanky, je otextován anglicky, v duetu se zhostila textu českého, a to s přehledem a noblesou.

Foto: Lucie Levá

Jindra Polák v jedné ze chvil, kdy odložil kytaru.

Reakce diváků během nedělního koncertu rovněž ukázala, že mnohé písničky kapely Jelen již stačily zlidovět. Nejde přitom zdaleka jen o ty z debutu Světlo ve tmě (2014), ale i o některé z druhého alba Vlčí srdce (2016). Škoda jen, že v Pohanské zanikl beze slov zpívaný motiv v refrénu, který té skladbě dává živelnost i neopakovatelnou atmosféru.

Jelen je kapela, která si pro svůj hudební příběh zvolila civilnost. Přesně takové je uvádění skladeb Jindrou Polákem, přesně takové je její konání na pódiu, bez póz a klišé, a ve Foru Karlín byla taková i scéna.

Foto: Lucie Levá

Jelen na pódiu ve Foru Karlín.

Světelné efekty, které její povaha umožňovala, byly servírovány poskromnu, neboť veškerá pozornost v případě téhle formace se prostě soustředí na písničky. Je to její volba, byť prostor velkého pódia umožňuje po vizuální stránce vymyslet i něco víc.

A ještě jednu skutečnost nedělní koncert ukázal. Přestože je Jelen nenápadně vyhlížející a pokorně vystupující, dokáže si přirozeným charismatem svých skladeb i jednotlivých členů v čele s Jindrou Polákem poradit i s velkým sálem. Do Fora Karlín přišly čtyři tisíce diváků a muzika Jelena je obestřela ze všech stran.

Jelen
Forum Karlín, Praha, 17. prosince

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám