Hlavní obsah

Ceny Anděl budou 20. března, žánrovky se zařadí do hlavního večera

Novinky, Stanislav Dvořák

Hudební ceny Anděl budou vyhlášeny 20. března večer v Praze v přímém přenosu České televize. Proběhla v nich řada změn včetně názvů kategorií.

Foto: Petr Horník, Právo

Hudební Ceny Anděl mají dlouhou tradici.

Článek

Akademie bude stále rozdávat Anděly od Jaroslava Róny, ale mnoho dalšího se změní. Ceremonie proběhne v pražském Foru Karlín a na obrazovkách České televize.

Hlasovat budou tentokrát kromě odborníků z hudební branže i muzikanti ze Síně slávy společně s hudebníky, kteří již dříve Cenu Anděl získali v některé z hlavních kategorií.

Místo Zpěváka a Zpěvačky roku se budou vyhlašovat kategorie Sólový interpret a Sólová interpretka roku. Nového pojetí se také dočkají někdejší Žánrové ceny Anděl, které se již nebudou oddělovat a oceňovat pouze „malými“ replikami Andělů. Předány budou ve čtyřech nových kategoriích plnohodnotně, přímo během slavnostního ceremoniálu ve Foru Karlín.

Akademikem i Žbirka

„Andělé jsou nejstarší odborné hudební ceny u nás. Jejich pojetí jsme ale potřebovali posunout blíž současnosti, kdy už do sebe pop dávno vsákl většinu žánrů a sólový umělec nemusí v uvozovkách jen skvěle zpívat, ale může třeba i rapovat,“ vysvětlil změny hudební publicista Honza Vedral, který se stal předsedou Rady České hudební akademie.

Zasedá tam také zpěvák Miro Žbirka, producent Jan P. Muchow, publicista a rádiový dramaturg Josef Vlček a televizní producent Jan Potměšil z České televize.

Hlasování proběhne ve dvou kolech a pod dohledem notáře. Nominovat umělce nemusí jen vydavatelé, ale prakticky každý na stránkách www.andelceny.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám